Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στη πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες αν η ΝΔ και μετά το επιτυχημένο διαγωνισμό επιμείνει στη σκληρή γραμμή και δεν συναινέσει τότε είναι πιθανό να τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής με την έγκρισή της πλειοψηφίας της Ολομέλειας όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ με σκοπό την διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων (π.χ. από μέλη άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών) προκειμένου να είναι πιο εύκολο για την συμπολίτευση να σχηματίσει πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος που αφορούν στις Ανεξάρτητες Αρχές.
Πάντως είτε μέσω Συντάγματος που είναι χρονοβόρο, είτε μέσω Ολομέλειας και Διάσκεψης Προέδρων η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί είναι το μόνο αρμόδιο για να “κλείσει” τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, διαφορετικά θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν ως…”παράνομοι”.
Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το ποιός έχει την αρμοδιότητα να κλείσει τους “παράνομους” καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή την αρμοδιότητα την έχει το ΕΣΡ και άλλοι μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να το κάνει και η DIGEA. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε σήμερα ότι αν αυτό δεν το πράξει η DIGEA τότε οφείλουν να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.