Σε στάση «παρά πόδας» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει διαφωνίες και ενστάσεις με το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου που έτσι όπως είναι διατυπωμένο αφήνει ανοικτή την δυνατότητα για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν προβεί σε σύμφωνο συμβίωσης.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια έληξε… πρόωρα. Κι αυτό λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Οι κυβερνητικοί βουλευτές απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν δείχνοντας ότι οι εσωκομματικές διεργασίες και ζυμώσεις καλά κρατούν…
Οι πληροφορίες πάντως, επέμεναν ότι εκτός από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει επιστολές διαφωνίας, ο προβληματισμός μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερος.
Πάντως η Θεανώ Φωτίου μιλώντας τόνισε ότι “δεν μπορούμε για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή γιατί θα ακυρώσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά. Θα εκπέσει (σ.σ. το άρθρο). Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλα μας. Εξαίρεση ομόφυλων από την αναδοχή σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε έτοιμοι, με μεγάλη διάθεση να βελτιώσουμε ότι επιθυμείτε” (δείτε εδώ περισσότερα).
Οι… υπέρ για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Το νομοσχέδιο αυτό, πάντως, από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων θα είναι ένα ακόμα που θα ψηφιστεί με την στήριξη άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Όσον αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ; Όχι… ομόθυμα.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώγρος Λαζαρίδης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπχριστόπουλος το «ξεκαθάρισαν». Κι έδειξαν πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης, εκφράζοντας την θέση των ΑΝΕΛ είπε: «Διαφωνούμε με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αλλά θα ψηφίσουμε και στηρίζουμε το υπόλοιπο νομοσχέδιο».
Νωρίτερα ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε σπεύσει να δηλώσει ότι είναι ανοικτός να το ψηφίσει. Αλλά «θα ακούσω τις απόψεις. Εγώ εκφράζοντας, μόνο τον ευατό μου, σας το λέω, δεν εκφράζω το κόμμα μου, υπάρχουν αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι…».
Το άρθρο αυτό, πάντως, δεν θα «σκοντάψει» από τις διαρροές των βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως έγινε και με μια σειρά άλλων σχετικών θεμάτων νομοσχέδια. Κι αυτό διότι όπως προαναφέραμε, θα ψηφιστεί από Ποτάμι και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τι λένε Δημοκρατική Συμπραράταξη και Ποτάμι για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης μάλιστα είπε πως η ψήφηση του άρθρου 8 είναι θέμα «ωριμότητας της κοινωνίας…». Και πρόσθεσε: «Ακούω με ενδιαφέρον τις ενστάσεις που κατατίθενται σε σχέση με το πόσο ώριμη είναι η ελληνική κοινωνία… Και ο νομοθέτης όταν παρεμβαίνει δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει για να διευθετήσει μόνο διαφωνίες γιατί έτσι δεν θα πάμε πουθενά… χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις από πολιτικές προσωπικότητες που είναι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου…».
Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και εκείνη από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα της για το άρθρο 8 στην Ολομέλεια. Όμως ανέφερε πως «σήμερα, οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει ανάδοχος τέκνου. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Επίσης, έχουμε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης που δεν αφορά μόνο ομόφυλα αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο ή τη θρησκεία θα κατέπιπτε στα Δικαστήρια. Επομένως, η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου δεν μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε διάκριση».
Η στάση ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωσης Κεντρώων
Αντίθετα ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΕΚ δήλωσαν πως είναι αρνητική με διαφορετική επιχειρηματολογία σ την δυνατότητα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.
Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μπορεί να μην θέλησε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με όσους ένθεν κακείθεν διαφωνούν επισημαίνοντας ότι η διάταξη για τους ανάδοχους γονείς αφορά και ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και δεν μπορεί να συμπεριλάβει διάκριση για τα ομόφυλα γιατί κάτι τέτοιο θα καταπέσει στα δικαστήρια. Η οποιαδήποτε εξαίρεση εάν τεθεί για ομόφυλα ζευγάρια θα σημαίνει αυτόματα εξαίρεση και για ετερόφυλα ». Αντίθετα σε πιο σκληρή γραμμή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά, μίλησε για «φοβικές αντιλήψεις, υποκριτικές, αβάσιμες, ρατσιστικές, και έξω από αξίες ανθρωπισμού».