Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι «η Βουλή και η Κυβέρνηση επάνω σε αυτές τις διεκδικήσεις που έχουν υπάρξει από πρώην βουλευτές δεν μπορεί να κάνει κάτι παρά μόνο μια έκκληση σε ευήκοα ώτα, να μην επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους ή να παραιτηθούν από τα αναδρομικά». Όπως εξήγησε, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο που έχουν κερδίσει.
Ο Νίκος Βούτσης μάλιστα σημείωσε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις και αυτό έκανε και ο νόμος Κατρούγαλου, ήταν να υπάρξει μια καθυστέρηση στις αποδόσεις αυτών των αναδρομικών. Επισήμανε μάλιστα ότι επειδή υπάρχει τόκος υπερημερίας για κάθε καθυστέρηση το ποσό αυτό αυξάνεται.
[read4more]
Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι αυτές οι διεκδικήσεις αφορούν αποζημιώσεις βουλευτών ή συνταξιούχων μέχρι το 2015. Καθώς, το 2009, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα, η Ολομέλεια είχε συμφωνήσει μαζί με όλες τότε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να μην υπάρξει παρακολούθηση της βουλευτικής αποζημίωσης με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις σε δικαστικούς. Τότε όμως ήταν μια πολιτική απόφαση που εφαρμόσθηκε μεν αλλά δεν πάρθηκε ομόφωνη απόφαση και δεν υπήρξε ΦΕΚ. Η απόφαση της Ολομέλειας πάρθηκε το 2015, όπου η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε ως παρακολούθημα των δικαστικών αποφάσεων και σχετικών αναδρομικών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και εφεξής δεν μπορεί να εγερθούν αξιώσεις για μετά το 2015 από αναδρομικά ή αποφάσεις που αφορούν τις αποδοχές των δικαστών.
Ουσιαστικά πάντως, από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αυτό που διαφάνηκε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η κατεύθυνση θα είναι να μην αποδοθούν με όποιο κόστος… τα αναδρομικά σε όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί.