Υπέρ της αυτόνομης πορείας και μόνο κατά περίπτωση να γίνουν συνεργασίες τάχθηκε η Νέα Αριστερά μετά από σχετική ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμερα (13.04.2025).
Η Νέα Αριστερά συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή και με ψηφοφορία σε σύνολο 143 παρόντων, 80 τάχθηκαν υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος έναντι 57 που υποστήριξαν τη συγκρότηση «Λαϊκού μετώπου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, τελικά δεν θα ισχύσει σε προγραμματική βάση, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, ενώ το κείμενο ψηφίστηκε επί τροπολογίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολόγησε ότι δεν συμφέρει η συγκρότηση λαϊκού μετώπου, τονίζοντας ότι δεν έχει μειωθεί και η τοξικότητα, όπως είπε, αναφερόμενος και σε επίθεση του Παύλου Πολάκη.
Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη Νέα Αριστερά, καθώς η Κεντρική της Επιτροπή εμφανίστηκε διχασμένη για τις συνεργασίες, ωστόσο, οι δύο πλευρές έκαναν πίσω, οδηγούμενες σε συμβιβασμό.
Αυτό επειδή στο κείμενο της τελικής απόφασης αναφέρεται να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα, ωστόσο, σε αυτό εντάχθηκε και η τροπολογία Τσακαλώτου να μην υπάρξει συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την πορεία της Νέας Αριστεράς εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.
Αποφασίστηκε η διεξαγωγή του προγραμματικού Συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου. Στην πορεία προς αυτό, το κόμμα εγκαινιάζει μία μεγάλη εκστρατεία με τον τίτλο «η Αριστερά που ακούει».
Παράλληλα, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης και διαλόγου εντός και εκτός του Κοινοβουλίου με κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, σε προσωπικότητες, πολίτες κινήματα και φορείς. Για την προγραμματική συζήτηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας: την πολεμική οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τους θεσμούς και τα δικαιώματα, την κλιματική μετάβαση.
Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για τη συγκρότηση «Λαϊκού Μετώπου» ως τη μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μίας κυβέρνησης άμεσων και ριζικών αλλαγών σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής, χωρίς, όμως, βιαστικές κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες.
Επιπλέον, η ΚΕ της Νέας Αριστεράς απορρίπτει τα σενάρια για «συγκόλληση» κοινοβουλευτικών ομάδων και επιμένει στην έναρξη προγραμματικού διαλόγου ώστε να δοθεί πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτάκη.