Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015 ήταν τόσο βαριά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκλεγεί με σημαία την κατάργηση των μνημονίων που ούτε η συγκολλητική ουσία που λέγεται “διακυβέρνηση” δεν μπόρεσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, με δεκάδες βουλευτές να αρνούνται να ψηφίσουν το πρώτο… αριστερό μνημόνιο.
Τότε η συμφωνία με τους εταίρους και η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, χαρακτηριζόταν ακόμα “ήττα” της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ακόμα και για “αυταπάτες” που διατηρούσε μέχρι τότε όμως η “γραμμή” μοιάζει ξαφνικά να αλλάζει!
“Το τρίτο Μνημόνιο βελτίωσε τη θέση της χώρας” εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου σε άρθρο της στην “Αυγή”.
Αποσπάσματα από το άρθρο:
“Οι μέρες των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πλησιάζον και η αντιπολίτευση αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την υποτιθέμενη επιχειρηματολογία περί “καταστροφής της χώρας” από την κυβέρνησή μας. Σε πρόσφατο άρθρο μα στον Τύπο, εξηγήσαμε ότι η ανεργία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όχι μόνο δεν εκτοξεύτηκε, όπως ανακριβώς επιμένουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αντιθέτως μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Αυτό καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.
Η αντιπολίτευση όμως, συνειδητά αγνοεί αυτά τα δεδομένα και επιλέγει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν όχι την πορεία της ανεργίας, αλλά τον αριθμό των ανέργων που εγγράφονται στα μητρώα του οργανισμού προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις παροχές και τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται. Όσο πιο ελκυστικά για τους άνεργους είναι τα προγράμματα, τόσο περισσότεροι άνεργοι εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.
{…}
Εκτός της διασποράς ψευδών πληροφοριών για την απασχόληση και την ανεργία, στην κινδυνολογική αφήγηση της αντιπολίτευσης περίοπτη θέση καταλαμβάνει το δήθεν δυσβάστακτο κόστος που επέφερε στην ελληνική κοινωνία η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Ας το ξαναδούμε λοιπόν, τελικώς, πόσο είναι το πραγματικό κόστος του τρίτου Μνημονίου;
{…}
Πέρυσι, την ίδια εποχή, με άρθρο μου στην “Αυγή”, στο οποίο γινόταν σύγκριση των τριών Μνημονίων, είχα προβλέψει πως με το τρίτο Μνημόνιο θα είχαμε την περίοδο 2015-2018 μια εξοικονόμηση κόστους, ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων, λόγω των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς να συμπεριλάβουμε το όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους. Με άλλα λόγια η μελέτη του γερμανικού πανεπιστημίου επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εκτιμήσεις ότι υπήρξε καθαρό όφελος από την τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και όχι ζημία, όπως διατείνονται αντιπολίτευση και αναλυτές των Μέσων Ενημέρωσης.