- ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ - Μεϊμαράκης Πρόεδρος της Βουλής, Ράπανος υπ.Οικονομικών - Ποιους βάζει ο Σαμαράς σε υπουργεία-κλειδιά - Οι 40ρηδες της ΝΔ έρχονται στο προσκήνιο - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων. Μετά από έντονο παρασκήνιο, αλλά και ολονύχτιο παζάρι με “καραμπόλες” και αλλαγές της τελευταίας στιγμής ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες καθώς πλέον μιλάμε για κυβερνητική τρόικα, ο κατάλογος των ονομάτων έχει συμπληρωθεί.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά αποκάλυψε πολύ πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το όνομα του νέου Τσάρου της Οικονομίας. Ο Β. Ράπανος κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη ενόψει Eurogroup και να ξεκινήσει ουσιαστικά τη δουλειά από χθες.
Ο Γ. Ζαννιάς που θα πάει ως υπηρεσιακός υπουργός στη συνεδρίαση του Eurogroup όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στο Οικονομικό επιτελείο ως αναπληρωτής υπουργός, ενώ θέση στο ίδιο επιτελείο ως υφυπουργός διεκδικεί ο Γ. Σταϊκούρας.
Αν και μιλάμε για κυβερνητική τρόικα, το … άρωμα που θα αποπνέει η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με την επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά θα είναι έντονα “νεοδημοκρατικό” σε κρίσιμα υπoυργεία.
Έτσι στο υπουργείο Εξωτερικών όλα δείχνουν ότι τη θέση διεκδικεί ο Σταύρος Δήμας, αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και μετακίνηση σε κάποιον τομέα του ίδιου υπουργείου και του Γ. Κουμουτσάκου. Στο υποδομών που αναλαμβάνει να τρέξει μεγάλα έργα κλπ φαίνεται ότι ορίζεται υπουργός ο Κ. Χατζηδάκης.
Ως προς τον νέο Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα του Δ. Αβραμόπουλου, ακόμη και της Ντόρας Μπακογιάννη από κάποιους, φαίνεται ότι “έκλεισε” το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Σε ότι αφορά στο υπουργείο Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται ως επικρατέστερος, ενώ σημαντική είναι και η ανασύσταση τριών υπουργείων:
Τo Μακεδονίας-Θράκης που μια θέση διεκδικούν οι εκλεγμένοι στη Β. Ελλάδα Στυλιανίδης-Γκιουλέκας-Καλαφάτης.
Για το υπουργείο Τουρισμού προκρίνεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ για το Ναυτιλίας αν δεν προκριθεί εξωκοινοβουλευτική λύση, όπως αυτή του κ. Τουρκολιά, όλα δείχνουν ότι τη θέση διεκδικεί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Για το Ανάπτυξης φάινεται να έχουν καταλήξει στον Γιάννη Στουρνάρα.
Για το Παιδείας φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” το όνομα του Κων/νου Αρβανιτόπουλου, ενώ για το Ανάπτυξης του Γιάννη Στουρνάρα. Στο πολιτισμού η αρχαιολόγος και νυν Γ.Γ. του υποπυργείου γνώστρια των θεμάτων Λίνα Μενδώνη φαίνεται υπουργοποιείται, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται “φαβορί” για τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος.
Για το Προστασίας του Πολίτη ενώ στο πρόσωπο του Λευτέρη Οικονόμου δεν υπάρχουν βασικές ενστάσεις ίσως προτιμηθεί η λύση Δένδια.
Για το υγείας πολλοί προκρίνουν τον καθηγητή Κ. Στεφανάδη, ενώ πολλοί μιλούν και για τον Μ. Σαλμά που είχε ανάλογη θητεία επί Κ. Καραμανλή. (Δαβάστε εδώ τις πληροφορίες του iatropedia.gr για το υπουργείο Υγείας)
Από τη ΔΗΜΑΡ ο Α. Μανιτάκης διεκδικεί μια θέση στο Εσωτερικών, ενώ ο Αντώνης Ρουπακιώτης κινείται μεταξύ του Απασχόλησης και του Δικαιοσύνης
Πλέον είναι θέμα χρόνου, όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο υπουργών τα ονόματα θα είναι περίπου 16, ενώ οι υφυπουργοί δεν θα ξεπεράσουν τους 20. Μέχρι και αργά τη νύχτα οι τρεις αρχηγοί μιλούσαν στο τηλέφωνο για να επέλθει η οριστική συμφωνία στα ονόματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στο μικρό και ευέλικτο σχήμα. Η δημιουργία “υπερυπουργείων” που θα συγκεντρώσουν αρμοδιότητες από υφυπουργεία και άλλα υπουργεία δεν αποκλείεται να φέρουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής αλλά και εκπλήξεις στα ονόματα των υπουργών.
Διαβάστε επίσης:
Η μεγάλη μάχη του Eurogroup – Δυο χρόνια παράταση… ζωής και επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα ζητήσει ο Ζαννιάς
Συμφώνησαν τα κόμματα στα ονόματα – Το παρασκήνιο με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης
Όχι απολύσεις – Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων – Μείωση φόρων