Site icon NewsIT

«Ανάπτυξη για όλους»: Τι σημαίνει το σύνθημα Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

04.09.2019 | 08:32
«Ανάπτυξη για όλους»: Τι σημαίνει το σύνθημα Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

Το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» με το οποίο ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Διεθνή Έκθεση συνοδεύεται ασφαλώς από την υπόσχεσή του για δίκαιη κατανομή του πλούτου. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Προφανώς με τις μειώσεις των φορολογικών βαρών, με τον πρωθυπουργό, μετά τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, ν’ ανακοινώνει από το βήμα της 84ης ΔΕΘ αντίστοιχες ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος.

Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, τονίζουν ότι «το σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τη φορολογία ισχύουν κι έτσι δεν θα είναι έκπληξη όσα θ’ ανακοινώσει για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, αλλά και για το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων – δηλαδή, των μισθωτών και των συνταξιούχων, με την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.

Στην κυβέρνηση πάντως ψάχνουν και… ψάχνονται για μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, δηλαδή ένα ακόμη μέτρο που θα ελαφρύνει έτι περαιτέρω μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη υιοθετήσει, άλλωστε, το σενάριο του θετικού αιφνιδιασμού τόσο με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά όσο και με την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει το στόχο που έχει θέσει και αναλύσει στους Ευρωπαίους εταίρους για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Στο προσκήνιο επανέρχεται έτσι η συζήτηση που, όπως έχει αποκαλύψει το newsit.gr, υποβόσκει εδώ και καιρό και αφορά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ζήτημα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε στη Χάγη δείχνει ότι οι παρασκηνιακές συζητήσεις «φουντώνουν» και παρά το γεγονός ότι η Αθήνα κρατά… χαμηλά την μπάλα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα είναι πιθανό να τεθεί και τεχνικά στις προσεχείς συνεδριάσεις του Euro Working Group. Πρακτικά, δηλαδή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έτσι την έμμεση μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% από 3,5% και το 0,6% του ΑΕΠ – δηλαδή λίγο παραπάνω από 1 δισ. ευρώ.

Εν όψει της ΔΕΘ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν, εξάλλου, πως το σχέδιο Μητσοτάκη «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα σειράς μεγάλων επενδύσεων έπειτα από χρόνια αδράνειας, οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ως παράδειγμα αναφέρουν χαρακτηριστικά τρεις μεγάλες επενδύσεις που προωθήθηκαν ήδη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ: Ελληνικό, λιμάνι του Πειραιά (COSCO) και Σκουριές (Ελληνικός Χρυσός).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «ανάπτυξη για όλους» θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων που ήδη υλοποιείται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έγιναν πράξη έναν χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης» σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, υπενθυμίζοντας επίσης τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τον μηχανισμό για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version