Μια άνω τελεία στα σενάρια ανασχηματισμού βάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού δεν είναι ένας ανασχηματισμός τα επόμενα 24ωρα και ως την επίσκεψη του στη ΔΕΘ και στον αντίποδα, αναδεικνύει ότι πρώτιστο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο σχεδιασμός για αλλαγές στη λειτουργία των κρατικών δομών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος, σε επόμενες κρίσεις να λειτουργήσουν ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή και να μην παρατηρηθούν ξανά οι αρρυθμίες που είδαμε πρόσφατα στη διαχείριση των πλημμυρών, των πυρκαγιών κ.α.
«Υπομονή ως τη ΔΕΘ»
“Κάνετε υπομονή μέχρι την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό που προέχει είναι οι κρατικές δομές και η λειτουργία τους” δήλωναν πηγές από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκαν για τον χρόνο των ανακοινώσεων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η απόφαση για διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ειλημμένη, και όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης ενστερνίζεται τις εισηγήσεις να μην προβεί σε κινήσεις πριν από τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά στον χρόνο των όποιων αλλαγών, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο το Σάββατο και στη συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της ΔΕΘ, την Κυριακή”.
Ποιοι βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του Πρωθυπουργού
Υπό αξιολόγηση από τον Πρωθυπουργό βρίσκονται βασικά τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είχαν υπό την ευθύνη τους τον σχεδιασμό και τους μηχανισμούς της πολιτικής προστασίας.
Η αξιολόγηση καταγράφει σημαντικές αρρυθμίες, και όχι μόνο στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, που πιστώνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Αλλαγές και στην Πολιτική Προστασία
Όμως ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξετάζει αλλαγές και στη δομή της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού σχεδιασμού, η πρόσληψη ειδικών επιστημόνων, νέο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και Περιφερειών κ.α..
Τέλος στα σενάρια παραίτησης του βάζει ο Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής – και όχι μόνο από την αντιπολίτευση – με συνέντευξη του χθες στον ANT1, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
“Φυσικά, ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του κυρίου Πρωθυπουργού” σημείωσε πάντως με έμφαση. “Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και βέβαια και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες που πυρκαγιές που έχει βιώσει η χώρα” πρόσθεσε, βάζοντας τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να ακολουθεί το παράδειγμα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και να υποβάλλει παραίτηση.
Διορθωτικές κινήσεις ή ευρύς ανασχηματισμός;
Αναφορικά με το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι θα υπάρξουν, στοχευμένες, διορθωτικές αλλαγές.
Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ στελεχών της “γαλάζιας” παράταξης είναι ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός, δυόμισι μόλις μήνες από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία… “ομολογία αποτυχίας” σε μια σειρά από τομείς και θα εξέπεμπε λανθασμένα μηνύματα.
Αλλαγές και στο “επιτελικό κράτος”;
“Γρίφος” παραμένει πάντως αν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει και πότε, και σε αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας του λεγόμενου “επιτελικού” κράτους, που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής..