Πολιτική

Ανασχηματισμός: Η οργή της Φωτίου και η κόντρα με τον Καμμένο

Ένας ανασχηματισμός που είχε προαναγγελθεί και έπρεπε να... περιμένουμε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (04.11.2016) για να μάθουμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Και περιμέναμε γιατί στην πορεία, τα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου στους υπουργούς δεν είχαν (όλα) την κατάληξη που φανταζόταν ο πρωθυπουργός.

Πρώτος απ’ όλους ο άνθρωπος που συζητείται από το απόγευμα της Παρασκευής περισσότερο από τον καθένα και που η απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη (μαζί με την παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη), ο Νίκος Φίλης.

Επί δυο ώρες φέρεται να προσπαθούσε ο πρωθυπουργός να τον πείσει να μείνει στην κυβέρνηση αλλά σε άλλο υπουργείο και όχι στο Παιδείας. «Με εμφανίζεις αποτυχημένο» φέρεται να ήταν η απάντηση του Νίκου Φίλη, που αρνήθηκε τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Πολιτισμού. Η απόφαση να φύγει από το Παιδείας, πάντως, είχε ληφθεί από την 28η Οκτωβρίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε (μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) στον Άη Στράτη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει περισσότερους 40άρηδες. «Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου» είχε πει παλιότερα ο Αλέξης Τσίπρας. Και αναμφίβολα η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας με την 31χρονη να αναλαμβάνει το “καυτό” χαρτοφυλάκιο (και) των συντάξεων!

Η “κόντρα” με τον Καμμένο

Κατά τις ώρες (και ήταν πολλές) που χρειάστηκαν μέχρι η πρώην – πια- κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη να πάει στη Βουλή για να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση, δεν έλειψαν και οι κόντρες. Παρά το γεγονός πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βγαίνουν ενισχυμένοι από τον ανασχηματισμό, αφού πια έχουν επτά στελέχη τους (από τέσσερα στην προηγούμενη κυβέρνηση) στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος φέρεται να έθεσε βέτο για την παραμονή Φίλη στο Παιδείας, ενώ “κόντρα” υπήρξε και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου τελικά παρέμεινε ο Νίκος Τόσκας, παρά το γεγονός πως η παρουσία του εκεί έχει προκαλέσει αντιδράσεις (ιδίως μετά τα χημικά στους συνταξιούχους) και ο ίδιος έχει θέσει τρεις φορές στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο Πάνος Καμμένος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Μαξίμου από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας όπου βρισκόταν, φέρεται να ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, λέγεται πως ήταν διατεθειμένος να “δώσει” το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει η Έλενα Κουντουρά, για να πάρει στέλεχος των ΑΝΕΛ το ΠΡΟ-ΠΟ. Όμως ο πρωθυπουργός γνώριζε πως αν έκανε αυτό το αίτημα του κυβερνητικού του εταίρου δεκτό, θα είχε αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ (που ήδη “βράζει” με την απομάκρυνση Φίλη) και με τις ενώσεις των ενστόλων. Έτσι, ο Νίκος Τόσκας παρέμεινε μέχρι νεοτέρας.

Η οργή της Φωτίου

Σκωτσέζικο… ντουζ φαίνεται πως έζησε η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τη στιγμή που είχε αποφασιστεί πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έφευγε από το Εσωτερικών για το Ναυτιλίας, “ξεκλείδωσε” ο ανασχηματισμός.

Αλλά ξεκίνησαν οι… καραμπόλες. Ένα από τα υπουργεία που ενεπλάκησαν σε αυτές και το Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της ονοματολογίας, ακούστηκε ακόμη και το όνομα της Θεανώς Φωτίου. Μόνο που τελικά η απόφαση του Μαξίμου ήταν να δοθεί η “ηλεκτρική καρέκλα”, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, στην 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, μια νεαρή γυναίκα με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεωνώ Φωτίου δεν έκρυψε ούτε την απογοήτευση ούτε την οργή της για το γεγονός πως δεν υπουργοποιήθηκε.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα