Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Ανασχηματισμός και έξοδος στις αγορές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανασχηματισμός και έξοδος στις αγορές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Φωτογραφία Reuters

Δύσκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι τέσσερις κινήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση.
Κατρούγκαλος ή… επιστροφή από το (πρόσφατο παρελθόν) στο ΥΠΕΞ φέρνει ο ανασχηματισμός.
Έξοδος στις αγορές, καθημερινότητα, αναθεώρηση του Συντάγματος και… Εκκλησία στην πρώτη γραμμή.

Κινήσεις που θα απεγκλωβίσουν την κυβέρνηση από τις συνέπειες της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι κάλπες που θα στηθούν για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να έχουν μια χρονική απόσταση από την κύρωση της συμφωνίας προκειμένου να μην πάρουν την μορφή ενός άτυπου δημοψηφίσματος, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται όλα τα σενάρια που θα τους απεγκλωβίσουν από αυτό το πρόβλημα.

Φαίνεται μάλιστα να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάλπες πριν από την άνοιξη δεν μπορούν να στηθούν και εάν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές ο καλύτερος χρόνος είναι η άνοιξη, δηλαδή τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στροφή στην καθημερινότητα είναι η λύση που προκρίνουν οι περισσότεροι καθώς, όπως λένε, ακόμα και πάνω και από το Μακεδονικό είναι η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, τα θέματα ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα ζητήματα της φορολογίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρώτη κίνηση ωστόσο του πρωθυπουργού αφορά τον ανασχηματισμό.

Όπως είναι λογικό πρέπει ταχύτατα να καλυφθούν τα κενά τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά και για να αντικαταστήσει την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο που θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η επιλογή του νέου υπουργού Μακεδονίας Θράκης αναμένεται να είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό καθώς ο αντικαταστάτης της Κατερίνας Νοτοπούλου θα έχει ειδική αποστολή να επουλώσει όσο μπορεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος αν και κάποιες πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής παράγοντα από το πρόσφατο παρελθόν.

Η δεύτερη κίνηση έχει να κάνει με τη έξοδο στις αγορές. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου. Οι προσδοκίες των στελεχών της κυβέρνησης από αυτή την κίνηση είναι μεγάλες καθώς θεωρούν ότι θα αποτελέσει μήνυμα στις αγορές.

Ταυτόχρονα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα 4 μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και τα οποία επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Τα μέτρα αυτά είναι:

– Η αύξηση κατώτατου μισθού
– Οι 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
– Η επιδότηση ενοικίου και
Προστασία α΄ κατοικίας

Η συνέχιση του διαλόγου με την εκκλησία αποτελεί τον τέταρτο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς στην κυβέρνηση επιθυμούν πέρα από τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας να ρυθμιστεί και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών που αποτέλεσε το μεγάλο αγκάθι.

Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η και η συνταγματική αναθεώρηση. Από τα μέσα του επόμενου μήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά και η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τα σημαντικότερα θέματα τα οποία αφορά αυτή η διαδικασία.

Τέλος η δημιουργία του μεγάλου μετώπου της κεντροαριστεράς αποτελεί το τελευταίο και ίσως πιο κρίσιμο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτός ο πόλος να πάρει σάρκα και οστά στις δημοτικές εκλογές. Η πίεση προς την Φώφη Γεννηματά αναμένεται να συνεχιστεί ενώ θα ενταθεί το φλερτ με την ΔΗΜΑΡ αλλά και με στελέχη του Ποταμιού τα οποία έχουν αντιδεξιά χαρακτηριστικά.

Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να βάλει απέναντι του σε αυτή την φάση και το ΚΚΕ καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος βλέπει αρνητικά στην στάση του κόμματος του στην συμφωνία των Πρεσπών. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν την ίδια ιδεολογική βάση και είναι θετικοί στις κινήσεις αποκατάστασης των αδικιών που κάνει η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις