Αν στις μέρες μας στο πολιτικό και επικοινωνιακό σκηνικό δεν κυριαρχούσαν οι τηλεοπτικές άδειες, τη θέση τους θα καταλάμβανε ο επερχόμενος ανασχηματισμός.
Και λέμε επερχόμενος γιατί το κεφάλαιο ανασχηματισμός άνοιξε διάπλατα και είναι θέμα χρόνου, για να είμαστε ακριβείς ορισμένων ημερών μετά τα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση άνοιξε όταν διέρρευσαν πληροφορίες για τη συνάντηση Τσίπρα – Δραγασάκη και κατά την οποία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απελευθέρωσε τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως μπορεί να τον τοποθετήσει όπου εκείνος τον θεωρεί χρήσιμο.
Τη δεύτερη και πιο αποκαλυπτική τροχιοδεικτική βολή για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, έριξε ο πρωθυπουργικός ξάδερφος και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος με άρθρο του σε εφημερίδα κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει την κυβέρνηση από τα βαρίδια και να επιλέξει υπουργούς ικανούς, άξιους και παραγωγικούς.
Και τώρα το ζήτημα που ουσιαστικά τίθεται είναι με ποια κριτήρια ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τους υπουργούς του;
Θα το κάνει με κριτήριο τις ισορροπίες που θα προκύψουν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι η συνταγή της σίγουρης αποτυχίας. Γιατί η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει ανάγκη από ισορροπίες, ούτε από μοιρασιά χαρτοφυλακίων με βάση τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά από στελέχη που είναι έτοιμα και αποφασισμένα να προωθήσουν τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα και να μην καθορίζουν το έργο τους λοξοκοιτάζοντας προς τα μέσα ενημέρωσης.
Το κριτήριο θα είναι η δημοφιλία των υπουργών, που είναι σε τελική ανάλυση αποτέλεσμα των κλήσεων και των εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης; Θα πρόκειται για άλλη μία συνταγή αποτυχίας, αφού σήμερα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα ο λαός δεν πρόκειται να κάνει τις επιλογές του με κριτήριο το ύψος της δημοφιλίας, αλλά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, το έργο που παράγεται και τα προβλήματα που λύνονται και οι πλέον δημοφιλείς δεν είναι κατ΄ ανάγκην οι πιο παραγωγικοί. Ισως να συμβαίνει και το αντίθετο.
Αν συνεπώς ο πρωθυπουργός κάνει τις επιλογές του και κρίνει τους υπουργούς του με βάση το έργο που έχει παραχθεί και συνεπώς επιλέξει τους επιτυχημένους στο πεδίο της πράξης και αποβάλλει τα ¨βαρίδια”, για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του Γιώργου Τσίπρα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό να παράξει έργο.
Είναι, όμως, εφικτή η επιλογή με κριτήριο την αξιοσύνη, τις ικανότητες και το έργο που έχει παραχθεί και τη συμπλήρωση των υπόλοιπων θέσεων με ανθρώπους ικανούς και άξιους να προσφέρουν δημιουργικά;
Σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πόσο ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος θα βγει ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η θέση του ενισχυθεί θα μπορέσει, εφόσον το επιθυμεί, να προχωρήσει στο δρόμο που και ο ίδιος προανήγγειλε τον περασμένο Ιούνιο, όταν διεμήνυσε στους υπουργούς του ότι θα κριθούν με βάση το έργο που θα παράξουν.
Αν, όμως, βγει αποδυναμωμένος, τότε οι συνιστώσες θα τον τραβούν από το μανίκι, για να χρησιμοποιήσουμε μία παράφραση στίχου του Διονύση Σαβόπουλου και αυτό ασφαλώς τίποτα καλό δεν προμηνύει.
Γιατί ένας αποδυναμωμένος Τσίπρας στου Μαξίμου είναι η χειρότερη εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, γιατί και οι δύο έχουν ανάγκη από σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις ριζικές και ριζοσπαστικές, που μόνο μία ισχυρή και συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία με έναν ισχυρό επικεφαλής, μπορεί να πετύχει.
Αν προκύψει ένα ασθενές σχήμα, τότε είναι πολύ πιθανό η χώρα να χρειάζεται να προχωρήσει σε εκλογές, γιατί ιδίως η οικονομία δεν αντέχει την αβεβαιότητα και την αστάθεια.