Site icon NewsIT
22:12 | 31.08.21

Ανασχηματισμός: Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρέδωσε στον Τάκη Θεοδωρικάκο – «Αποχαιρετώ το υπουργείο όχι τον δημόσιο βίο»

Ανασχηματισμός: Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρέδωσε στον Τάκη Θεοδωρικάκο – «Αποχαιρετώ το υπουργείο όχι τον δημόσιο βίο»
Newsit Newsroom

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, στην αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης” έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (31.08.2021) στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε κάθε γωνία της ελληνικής γης, συνέχιση όλων των μεταρρυθμίσεων Χρυσοχοΐδη και προώθηση νέων όπου χρειαστεί, στήριξη αστυνομικών, πυροσβεστών και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας είναι οι βασικοί άξονες που έθεσε ως δέσμευση ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος

Ταυτόχρονα όμως ο νέος υπουργός έδειξε ένα ιδιαίτερα ενωτικό πρόσωπο, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες, φορείς, τοπικές κοινωνίες και το σύνολο του πολιτικού συστήματος για συνδρομή στην αδιάκοπη προσπάθεια απέναντι σε κάθε μορφής εγκληματικότητα.

«Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι», υπογράμμισε ο νέος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Θεοδωρικάκο, έκανε μια αναλυτική αναφορά στο έργο που έγινε επί της θητείας του τα δύο τελευταία χρόνια, και τόνισε ότι «αποχαιρετά το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα και στους νέους που τον έκαναν αρνητικό σύνθημα στις πλατείες και στους δρόμους, καλώντας τους να αγωνιστούν για να κάνουν ένα καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα τους, αφού πρώτα τον σώσουν.

Ο  κ. Χρυσοχοϊδης καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με τα ακόλουθα λόγια: «Αγαπητέ Τάκη, επανέρχεσαι στην υπουργική διαδρομή στο υπουργείο που καθημερινά αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα όλης της δράσης, το καθημερινά έκτακτο όλης της κοινωνίας. Είσαι άνθρωπος της δράσης και της απόφασης, έχεις λοιπόν ό,τι χρειάζεται για να διευθύνεις την Αστυνομία. Είσαι και άνθρωπος του ορθού λόγου και της ερμηνείας των κοινωνικών φαινομένων. Κι αυτό είναι πιο πολύτιμο. Η Αστυνομία δεν είναι μόνο επιχειρήσεις, δράση και επιβολή. Είναι κυρίως κατανόηση της κοινωνικής πολυπλοκότητας ώστε, με πολύ σεβασμό στον πολίτη και μεγάλη προσοχή στην χρήση δύναμης, να οδηγεί σε σχεδιασμό και επιχειρησιακές δράσεις. Είσαι λοιπόν ο κατάλληλος. Και για ένα λόγο επιπλέον. Διαθέτεις ένα αταλάντευτο δημοκρατικό παρελθόν, σε μια θέση όπου η άσκηση εξουσίας χρειάζεται μέτρο και συνείδηση».

«Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα μείνει στην ιστορία για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Διαδέχομαι σε αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση έναν άνθρωπο που υπηρέτησε διαχρονικά με αποτελεσματικότητα τον κρίσιμο τομέα της δημόσιας ασφάλειας, ως αρμόδιος υπουργός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που εξάρθρωσε την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” και αυτό το εξαιρετικό έργο ,αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα, θα τον συνοδεύει τιμητικά στην αξιολόγηση όλων των Ελλήνων για πάντα».

Σε ότι αφορά το όραμα του ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη να του αναθέσει «έναν τομέα που αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε:

«Ο κεντρικός στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων των πολιτών, η προστασία της ζωής, της περιουσίας, αλλά και του δημόσιου χώρου, απέναντι σε κάθε απειλή. Γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ευημερία. Ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από προσωπικά ή συλλογικά χαρακτηριστικά, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα ή τη θρησκεία. Ασφάλεια παντού, στην πρωτεύουσα, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, τα χωριά της πατρίδας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με έμφαση τις αλλαγές σε επιτελικό επίπεδο στο Αρχηγείο και στην εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφάλεια ο υπουργός τόνισε: «Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, είναι φίλοι, αδέρφια μας, παιδιά μας και προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας σε όλους μας, υλοποιώντας αυτή τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Είναι τμήμα της κοινωνίας και εργάζονται για την κοινωνία. Είναι εδώ μέρα και νύχτα για όλους τους Έλληνες. Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: Σεβόμαστε, αγαπάμε και υποστηρίζουμε με πράξεις και θα το κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, τις γυναίκες και τους άντρες που υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη, για να μπορούν να υλοποιήσουν το σπουδαίο κοινωνικό έργο τους. … Θα δουλέψουμε μαζί, σκληρά, δημιουργικά, με αλληλεγγύη, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να εμπεδώσουμε στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Να πετύχουμε την Προστασία του Πολίτη, την Πολιτική Προστασία. Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, αν κάθε Έλληνας πολίτης δε νιώθει απολύτως ασφαλής στην χώρα μας. Εχθρός μας είναι κάθε μορφής έγκλημα, κάθε παράνομη πράξη ή απειλή σε βάρος της κοινωνίας».

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας»

Και κατέληξε: «Σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια θα ζητήσω τη συνδρομή των πάντων, των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, των παραγωγικών δυνάμεων, των άλλων πολιτικών δυνάμεων και του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Ας αφήσουμε πίσω οριστικά κάθε τεχνητό διχασμό. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε όλοι να υπερβαίνουμε τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με υπευθυνότητα βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές ιδιοτέλειες…».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης στην ομιλία του επισήμανε: «Ζούμε την εποχή των κρίσεων, των εκτάκτων καταστάσεων. Γεωπολιτικών, υγειονομικών, κλιματικών. Έτσι η νέα παγκόσμια κανονικότητα διαμορφώνεται σαν ένα σύνολο απρόσμενων, επικίνδυνων, δισεπίλυτων, αλληλοτροφοδοτούμενων καταστάσεων. Και στην Ελλάδα και σε αυτή την κυβέρνηση αυτό το ξέρουμε καλά… Η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο η διαχείριση κρίσεων, και ο συνακόλουθος συνεχής επανασχεδιασμός των πολιτικών στα υπόλοιπα πεδία της διακυβέρνησης. Οι κρίσεις ορίζουν την ασφάλεια, κι έτσι η έννοια της ασφάλειας, αλλάζει το δικαίωμα της ασφάλειας, μετασχηματίζεται».

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στο έργο του: «Μειώσαμε την εγκληματικότητα, περιορίσαμε την ανομία, η αστυνομία βρέθηκε ξανά κοντά στον πολίτη, απέναντι στην παραβατικότητα. Σε γειτονιές, δρόμους, δημόσιους χώρους. Κι όλα αυτά μετά από μια δύσκολη περίοδο κρίσης, διχασμού και εχθροπάθειας, που είχαν θολώσει τα όρια δικαιώματος και ευθύνης, νομιμότητας και παραβατικότητας. Το κυριότερο όμως βάλαμε νέες βάσεις, με μεταρρυθμίσεις. Το δόγμα “νόμος και τάξη” ήθελε και θέλει μετασχηματισμό περιεχομένου, το ίδιο όσο και οι αντιλήψεις περί αντίθεσης δικαιωμάτων και ασφάλειας» είπε και προσέθεσε:

«Αντίπαλός στις μεταρρυθμίσεις δεν ήταν τόσο το α’ ή το β’ κόμμα, ήταν ο φανατισμός και η συνεπαγόμενη σκουριά παρωχημένων απόψεων, ξεπερασμένων διλημμάτων».

Ακολούθως μίλησε για αλλαγές και τόνισε ότι ως υπουργείο χρησιμοποίησε τα δεδομένα ως δύναμη αλλαγής με 5 καινοτόμες δράσεις.

– 4.000 αστυνομικοί επανεκπαιδεύτηκαν στην κοινοτική αστυνόμευση, στις σχέσεις με τους πολίτες.

– Εκδόθηκε η λευκή βίβλος, το νέο προγραμματικό κείμενο της Αστυνομίας για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, που δίνει τον τόνο στην πρόληψη, την εκπαίδευση, την συνεργασία.

– Εκδόθηκε το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις συναθροίσεις, στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας, πρόληψης, διευθέτησης και αποφυγής καταστολής.

– Ιδρύθηκε η ΟΔΟΣ το σώμα με τους άοπλους, εκπαιδευμένους νέους και νέες που σε κάθε συνάθροιση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Με την εμφάνιση και τη στάση τους προσκαλούν σε ηπιότητα, διευθέτηση και λογική».

– Ενισχύθηκε η διαφάνεια και η λογοδοσία στην Αστυνομία, με δημοσίευση όλων των πεπργμένων της και της πορείας των ΕΔΕ, «ώστε να μην υπάρχει καμιά υπόνοια για καθυστερήσεις ή κουκουλώματα».

Αναφέρθηκε ακόμα στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, τη συνεργασία με το Λιμενικό στα νησιά, αλλά και την προσφορά στην πανδημία, λέγοντας ότι μέσα σε 15 μήνες έγιναν 17 εκατομμύρια έλεγχοι, με τα λιγότερα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη.

«Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο και καθάρισαν τα Εξάρχεια»

Έκανε λόγο για εγκληματοφοβία, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά που δημιούργησε την εντύπωση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής ούτε στο σπίτι του υπογραμμίζοντας ότι «ήταν μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση και η πολιτική εκμετάλλευση ήταν ασύμμετρα ανεύθυνη», αλλά «η Αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος και την ικανότητα να κάνει τη δουλειά της και να διαλύσει τους μύθους».

«Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, καθάρισαν τα Εξάρχεια κι αναπνέουν οι ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας γιατί συνεργαστήκαμε με τον Δήμο, γιατί αυτό το μοντέλο και το μνημόνιο συνεργασίας, το κοινό συντονιστικό κέντρο μεταφέρεται και σε άλλους δήμους της χώρας», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προσέθεσε:

«Η Αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει. Η κοινοτική αστυνόμευση προέχει, αλλά η κοινωνική συνδρομή είναι εξίσου απαραίτητη».

Ανακοίνωσε επίσης ότι έγινε μεγάλη πρόοδος στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και ο Αρχηγός της |Λ.ΑΣ θα ανακοινώσει άμεσα την ίδρυση 6 πρότυπων αστυνομικών τμημάτων που θα διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα, ενώ στη διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση στην Αστυνομίας και την εκπαίδευση.

«Τελειώνω με το πλέον σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μου» είπε κλείνοντας ο απερχόμενος υπουργός αναφερόμενος σε όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εξέφρασε αναλυτικά τις ευχαριστίες του στον υφυπουργό Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρη Οικονόμου, στον Νίκο Χαρδαλιά και όλα τα στελέχη και κατέληξε:

«Έχω μια τελευταία λέξη για τους νέους, στις δουλειές, στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τις πλατείες και τους δρόμους. Για κάποιους από αυτούς που με έκαναν αρνητικό σύνθημα και στόχο στις εκδηλώσεις τους. Εσείς θα ζήσετε στον νέο κόσμο. Για να τον φτιάξετε, πρέπει πρώτα να τον σώσετε. Είναι τόσο ριζικές οι αλλαγές που ζείτε, δίνουν την εντύπωση πως εμποδίζουν τη ζωή και αποκλείουν τη χαρά. Σας περιορίζουν και σας θυμώνουν. Δεν είναι έτσι, γιατί δεν είστε ανήμποροι! Δουλέψτε, αγωνιστείτε, ώστε να γίνουν ευκαιρίες για εσάς, για έναν καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα σας».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Φωτογραφίες intime

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version