Λένε πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και τούτο φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περί ανασχηματισμού. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για ανασχηματισμό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια, όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του και αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να τις ανακοινώσει.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το «καλημέρα» του νέου έτους και σε κάθε περίπτωση εντός Ιανουαρίου. Όταν, δηλαδή, ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εμβολιασμών κι εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει – φαινομενική, έστω – ηρεμία στις σχέσεις με την Τουρκία. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει και να προχωρήσει στις αλλαγές στην κυβέρνηση νωρίτερα, καθώς, σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογραφικό και πολιτικό κλισέ, ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού και εκδηλώνεται κατά τη βούλησή του.
Για πολλούς, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη προχωρήσει στις κινήσεις του εάν δεν υπήρχε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η όξυνση εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα το καλοκαίρι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ανασχηματισμός.
Από εκεί και πέρα, η σχετική συζήτηση αφορά όπως είναι λογικό τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό να φέρεται έτοιμος ν’ αξιοποιήσει μεν στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα και τα «σπλάχνα» της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα να μην εγκαταλείπει τη λογική των ανοιγμάτων σε όμορους χώρους και κυρίως σε αυτόν του πολιτικού κέντρου. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, το restart της κυβέρνησης, 18 μήνες μετά τις εκλογές, να συνοδευτεί από την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
Ανασχηματισμός αλλά… τι ανασχηματισμός;
Το κρίσιμο ερώτημα, επίσης, είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα σημάνει την αντικατάσταση και υπουργών που βρίσκονται σε καίρια πόστα. Ή οι κινήσεις του θα είναι «χειρουργικές», προχωρώντας στην αντικατάσταση συγκεκριμένων υπουργών που θεωρεί ότι δεν απέδωσαν, αλλά και σε μια πιθανή… «σφαγή» υφυπουργών και εξωκοινοβουλευτικών.
Πολλά ακούγονται και λέγονται ήδη για «καραμπόλες» και νέα πρόσωπα που προβάλλουν ως υποψήφιοι για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο οι συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν πως δεν έχει συζητήσει το παραμικρό για πρόσωπα και κρατά έτσι τις αξιολογήσεις του και τις αποφάσεις του για τον εαυτό του και μόνο.
Πολλοί ερμήνευσαν, για παράδειγμα, ως αιχμή κατά του υπουργείου Εργασίας και της πολιτικής του ηγεσίας τη χθεσινή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ ανακοινώσει ο ίδιος «με προσωπική του απόφαση» – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – την παράταση του καθεστώτος που επιτρέπει στους χαμηλοσυνταξιούχους να λαμβάνουν δωρεάν και άνευ συμμετοχής τα φάρμακά τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν εκφράστηκε στο δημόσιο λόγο από τον πρωθυπουργό, όπως δεν έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και για άλλους υπουργούς και υφυπουργούς που θεωρούνται «μετεξεταστέοι» ή έχουν υπάρξει κατά καιρούς σύννεφα στις σχέσεις τους με το Μαξίμου.