Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του και σήμερα (04.01.2021) θ’ ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Μέχρι και η ώρα έγινε γνωστή: στις 12:00. Αυτό που μάθαμε σχεδόν μια ώρα πριν από τις ανακοινώσεις είναι ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Το δόγμα του ανασχηματισμού είναι «νέα χρονιά, νέα αρχή» και οι αλλαγές που περιλαμβάνει φαίνεται να έχουν… τα πάντα: αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία, «καραμπόλες», αναβαθμίσεις στελεχών, «έξοδο» κάποιων, αλλά και είσοδο στην κυβέρνηση – κυρίως σε θέσεις υφυπουργών – πολλών βουλευτών της ΝΔ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Ανασχηματισμός ώρα μηδέν: Αλλαγές και σε κορυφαία υπουργεία, πέντε οι αμετακίνητοι
Το τελευταίο στοιχείο επαναφέρει, μάλιστα, στο προσκήνιο τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του 2021, εφόσον, βέβαια, ο εμβολιασμός οδηγήσει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης κι ακολουθήσει σταθεροποίηση, τουλάχιστον, της οικονομίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για διπλή προσφυγή στις κάλπες, δεδομένης και της απλής αναλογικής.
Οι αμετακίνητοι
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αμετακίνητοι θεωρούνται μόνον υπουργοί σε κομβικά υπουργεία, όπως Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη (Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), ενώ και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως διατηρήσει τελικά το πόστο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μολαταύτα, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν αλλαγές σε θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών σ’ αυτά τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού επιτελείου.
Οι φευγάτοι
Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο αλλαγών είναι ανοικτό στα περισσότερα υπουργεία. Όχι μόνο, δηλαδή, σε αυτά που είχαν συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι (Εργασίας, Τουρισμού), αλλά και σε υπουργεία πρώτης γραμμής. Και τούτο όχι μόνο από τις «καραμπόλες» που ενδέχεται να προκύψουν με μετακινήσεις υπουργών, αλλά και εξαιτίας των επιλογών του πρωθυπουργού.
Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο ν’ αποχωρεί και τον Μάκη Βορίδη να τον διαδέχεται. Έτσι, κενή θα μείνει η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Σπήλιο Λιβανό να φέρεται ως ο βασικότερος υποψήφιος.
Όλα δείχνουν, επίσης, ότι «αλλαγή φρουράς» θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με το όνομα του Χρήστου Ταραντίλη να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Αυτό μπορεί να είναι η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, με τον νυν αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο να μετακινείται στο στενό επιτελείο του Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, ένα σενάριο θέλει τον Κωστή Χατζηδάκη να μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη θέση του Γιάννη Βρούτση. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο ΥΠΕΝ θα πάει ο Κώστας Σκρέκας αφού από νωρίς είχε φανεί ότι “πέρασε” το σενάριο της μετακίνησης σ’ αυτό το πόστο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, το οποίο είχε ακουστεί τα προηγούμενα 24ωρα. Η Νίκη Κεραμέως θα μείνει στο Παιδείας, από το οποίο όμως θα φύγει η Σοφία Ζαχαράκη για να πάει, μάλλον, στο υπουργείο Τουρισμού.
Αναλόγως, για το υπουργείο Τουρισμού και τη θέση του Χάρη Θεοχάρη ακούγεται – όπως και το καλοκαίρι – αυτό του Θόδωρου Ρουσόπουλου.
Παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα
Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές «κλείδωσαν» κατά τις διαβουλεύσεις που είχε όλο το Σαββατοκύριακο με στενούς του συνεργάτες ο κ. Μητσοτάκης. Για να μην υπάρξουν, ωστόσο, διαρροές, τα περίφημα… τηλεφωνήματα καθυστέρησαν και θα γίνουν σήμερα – εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής και πράγματι το νέο κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
Σε μεγάλο βαθμό, άλλωστε, οι «τυχεροί» έχουν βολιδοσκοπηθεί είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε από στενούς του συνεργάτες, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, με τον κ. Μητσοτάκη – όπως επίσης έχει γράψει το newsit.gr – να έχει λάβει εδώ και καιρό τις βασικές αποφάσεις του και απλώς να διαμορφώνει τα τελευταία 24ωρα τον τελικό καμβά του νέου κυβερνητικού σχήματος και ν’ αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για τις ανακοινώσεις. Η οποία κρίθηκε τελικώς πως είναι η αρχή της χρονιάς, ώστε να σηματοδοτηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.