Όλα έτοιμα για την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στην ελληνική Βουλή για την Αναθεώρηση Συντάγματος.
Στα… σημαντικά σημειώθηκε ένα απίστευτο αλαλούμ στην Βουλή για την Αναθεώρηση Συντάγματος, ωστόσο στις λεπτομέρειες υπήρξε… σύμπνοια.
Ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.
Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.
Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς την δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.
Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση Συντάγματος
Ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:
Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».
Δεύτερον: Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.
Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.
Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.
Click4more: Πηγές ΝΔ: Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού η δήλωση Κατρούγκαλου
Έντονη συζήτηση γίνεται πάντως για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.
Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.
Ο κ. Κατρούγκαλος είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» την στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ