Μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση εξ αιτίας της ρευστής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Σκόπια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Με δεδομένο ότι ο Ζόρν Ζαεφ έχει μπροστά του δυο ακόμα δύσκολες μάχες – να περάσουν από την Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές αλλιώς θα πρέπει να πάει σε εκλογές – η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να μετράει τον χρόνο αντίστροφα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο .
Και αυτό γιατί το διφορούμενο αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να τορπιλίσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τετραπλές κάλπες την άνοιξη .
Ότι και να γίνει δηλαδή από την πλευρά των Σκοπίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου έτσι ώστε στην συνέχεια η συμφωνία να επικυρωθεί με γρήγορες διαδικασίες και από τη ελληνική Βουλή.
Μιλώντας μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ΝΕΤ χθες το βράδυ επανέλαβε την πεποίθηση του ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την συμφωνία και όπως επεσήμανε ίσως είναι και περισσότεροι. « θα είχε ενδιαφέρον οι πολιτικοί αρχηγοί να άφηναν ελεύθερους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση είπε. Τότε θα βλέπαμε τι θα γινότανε και ποιος αρχηγός θα είχε πρόβλημα . Γιατί αν δεν είχε πρόβλημα ο αρχηγός θα είχε η συνείδηση των βουλευτών».
Ο υπουργός απέφυγε να σηκώσει το γάντι που του ειχε πετάξει πρίν από μερικές ημέρες ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές αρκεί να μην έχουν ένταση , χαρακτήρα πολεμικής και να μην περιέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς. « Η κριτική θα πρέπει να γίνεται με πολιτικό πολιτισμό και διάλογο είπε ο Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε: Οι κυβερνητικές αντιπαραθέσεις είναι όπως ένας γάμος. Μπαίνεις ερωτευμένος και στην συνέχεια τσακώνεσαι».
Ερωτηθείς μάλιστα για τι απειλές των ΑΝΕΛ ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση είπε ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν στην Βουλή από ψηφοφορίες και όχι με δηλώσεις προθέσεων. « Εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής » τόνισε με νόημα απαντώντας έμμεσα στον υπουργό Άμυνας που τον είχε κατηγορήσει για κοινοβουλευτική άγνοια.
Ο Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε εναντίον της ΝΔ λέγοντας ότι το πρωί της Κυριακής ζητούσαν από τη κυβέρνηση να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές γιατί ήταν υπεύθυνη για την διαφαινόμενη νίκη του ναι και το βράδυ ζητούσαν πάλι να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές γιατί απέτυχε το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
Ο υπουργός εξωτερικών επέμεινε πάντως ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό άρα οι οποίες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποβλέπουν μόνο στην λογική της ενίσχυσης των δικών του επιλογών. Μάλιστα αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ανέφερε πως οι εκλογικοί κατάλογοι στην ΠΓΔΜ έχουν 200.000 νεκρούς ως εγγεγραμμένους και ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και 20 χρόνια.
Επιπλέον, σημείωσε πως άλλες 350.000-400.000 είναι μακριά στο εξωτερικό, και μάλιστα όχι σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά.
Κατά συνέπεια, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι 1,1 εκατ. -1,2 εκατ. και ότι σε αυτό έχει πάρει το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών πάνω από 50%. «Δηλαδή, και να ψήφιζε όλο το εκλογικό σώμα είναι πάνω από 50%» προσέθεσε.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας ο Ζοραν Ζαεφ θα πάει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην Βουλή. Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν 80 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την συγκεκριμένη στιγμή την αλλαγή του συντάγματος καθώς η αντιπολίτευση είχε δηλώσει πως θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση μόνο εάν το δημοψήφισμα έβγαζε ένα ποσοστό πάνω από 50% υπερ της συμφωνίας. Φυσικά την δέσμευση αυτή την ανέλαβαν την στιγμή που όλα έδειχναν ότι η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα θα ήταν κατά πολύ κάτω από αυτό το ποσοστό.
Εάν λοιπόν τα πράγματα δεν προχωρήσουν κοινοβουλευτικά τότε όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της FYROM θα στήσει κάλπες στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς έκανε την πρόβλεψη ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει τις εκλογές καθώς στο δημοψήφισμα πήρε 610.000 ψήφους ενώ στις εκλογές το κόμμα του είχε πάρει 500.000.
Μετά το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης η νέα κυβέρνηση –εάν φυσικά έχει κερδίσει ο Ζόραν Ζάεφ- θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς την συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου στην συνέχεια η συμφωνία να έρθει στην Ελληνική Βουλή.