Ο μεγάλος σεισμός στη Σάμο, που έγινε αισθητός και στην Αττική και είχε μεγάλη διάρκεια, φέρνει αλλαγές στα όσα είχαν ανακοινωθεί για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό.
Το διάγγελμα που επρόκειτο να γίνει στις 15:00 αναβάλλεται μετά το μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έγινε στη Σάμο και ταρακούνησε τη… μισή Ελλάδα, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Τουρκία όπου υπάρχουν ζημιές στη Σμύρνη!
Δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει τελικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα
Όταν γίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα και το πλήρες κλείσιμο της εστίασης έτσι ώστε να περιοριστεί η πανδημία.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι όπως έχει πει ήδη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τα μέτρα θα έχουν διάρκεια ενός μήνα. Αυτό είναι και το μοντέλο που έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εκεί που τα κρούσματα κορονοϊού είναι όμως υπερπολλαπλάσια. Εκεί μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η αυστηροποίηση των μέτρων για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές είναι η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης για ν’ απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τις επόμενες εβδομάδες – έστω κι αν είναι πιο σύντομο και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό του Μαρτίου και Απριλίου.
Στόχος είναι ο Νοέμβριος ν’ αποτελέσει το μήνα που θα βάλει φρένο στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και θα βάλει τις βάσεις για… καλά Χριστούγεννα – έστω κι αν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών, εξετάζονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές:
Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό – όχι, όμως, και η πλήρης απαγόρευσή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εργαζομένους. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν οι μετακινήσεις για διασκέδαση στους όμορους της Θεσσαλονίκης νομούς.
Η επέκταση της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η χρήση τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια – πλην του τελευταίου έτους της Ιατρικής.
Η απαγόρευση των ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων.
Η καθολική χρήση μάσκας, ενδεχομένως και στις «πράσινες» και σίγουρα στις «κίτρινες» περιοχές – αν και εξετάζεται κατάργηση του κίτρινου επιπέδου και θα παραμείνουν έτσι τρία επίπεδα επικινδυνότητας (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο).