Πολιτική

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στη “μέση” έχει κοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μοιάζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα συνοχής – όχι πάντως αξεπέραστα όπως έχει δείξει το παρελθόν- στην κυβερνητική πλειοψηφία και μάλιστα μεταξύ υπουργών.

Στο θέμα της ΔΕΗ, ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης έχουν πάρει θέση κατά της ιδιωτικοποίησης.

Την ίδια ώρα υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης εμφανίζονται ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Ουδέτερη στάση… διατητή μοιάζει να κρατάει προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι αντιδράσεις

Ο Πάνος Σκουρλέτης, με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ζητά από την κυβέρνησή του “Να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ” και κάνει λόγο για “επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» και διατυπώνει την καταγγελία πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτόν τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων”.

“Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών.

Οι υποστηρικτές

Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ στηλίτευσε την “ισχυρή παράδοση κρατισμού” στην Ελλάδα και τόνισε πως για τη ΔΕΗ το κύριο θέμα είναι “εάν η επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, αν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας”.

Στην ίδια γραμμή εμφανίζεται και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να “ανταλλάξει” τα ενεργειακά για τα εργασιακά.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Σταθάκης

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναμενόταν να δει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι φέρονται να αντιδρούν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Τι λέει η ΓΕΝΟΠ;

Η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι επίσημη ενημέρωση θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία, αλλά και ότι για τις εξελίξεις κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν φορείς όπως η ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και βουλευτές της περιοχής.

Η ΓΕΝΟΠ κάνει ακόμη λόγο για διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, και προσθέτει τα εξής:

“Η τακτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά -κυρίως- στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να “σηκώσει κεφάλι” μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση:

– έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήριζε “εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ”,

– εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση – όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015) – να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις για να αποτρέψουν ένα “εθνικό έγκλημα” που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του “Ποταμιού”, φαίνεται πως έχει “οικουμενική” στήριξη».

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα