Επίτιμοι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ανακηρύχθηκαν από κοινού σήμερα (2.9.2023) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε σήμερα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ηλεία μετά από κοινή πρόσκληση των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πύργου, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην αντιφώνησή της προς τον δήμαρχο Ιωάννη Λέντζα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην ιστορία της Ανδραβίδας, αλλά και στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας. Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες».
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φυσικό κάλος της περιοχής, αλλά και στις πρωτοβουλίες του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης:
«Κύριε δήμαρχε,
Με χαρά βρίσκομαι στη “χώρα τη λαμπρότερη στον κάμπο του Μορέως”, όπως ονομάζει το Χρονικόν του Μορέως την Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας την εποχή των Σταυροφοριών, που αποτελούσε, μαζί με το επίνειό της, τη Γλαρέντζα, κοντά στη σημερινή Κυλλήνη, επί αιώνες, ένα πολύβουο κέντρο οικονομικής και πολιτισμικής δραστηριότητας. Σε έναν τόπο με επάλληλα στρώματα ιστορίας, κατακτήσεων, απελευθερωτικών αγώνων, που μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο.
Όμως είναι κυρίως η μεσαιωνική Ελλάδα που ανασαίνει εδώ, με όλη τη σαγήνη της, και μας εμπνέει δέος με τα διάσπαρτα κατάλοιπά της, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της πόλης σας. Είναι το αψηλάφητο παρελθόν της, που δίνει στην περιοχή έναν απόηχο θρύλου. Νιώθει κανείς εδώ “να γίνεται το ρίγος της ζωής σκόνη του χρόνου”, όπως έγραψε ο συντοπίτης σας ποιητής Γιώργος Γώτης. Περιηγούμαστε στο εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο Χλεμούτσι και είναι σαν να ξαναζούμε το συναρπαστικό παραμύθι που ξετυλίχτηκε στην περιοχή της Ανδραβίδας, ένα παραμύθι με βυζαντινούς άρχοντες, Φράγκους ιππότες και Ενετούς ευγενείς, πριν από την οθωμανική εισβολή.
Όπως απέδειξε η αρχαιολογική έρευνα, Λατίνοι και Ορθόδοξοι συμβίωναν αρμονικά, αναπτύσσοντας στιβαρά οικιστικά κέντρα, υπό την προστασία, πάντα, του μοναδικού του οχυρού. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, δεσπόζοντας στον κάμπο της Ηλείας και ατενίζοντας το Ιόνιο πέλαγος, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, το Χλεμούτσι διασφάλισε επί αιώνες την άμυνα της περιοχής. Θα γίνει ορμητήριο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στις τελευταίες αναλαμπές της βυζαντινής δόξας, και αργότερα θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς, θα περάσει στα χέρια των Βενετών και θα ανακατακτηθεί από τους Τούρκους.
Κραταιό ως την Επανάσταση του 1821, θα κατεδαφιστεί εν μέρει από τον Ιμπραήμ το 1826 για να μη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες. Γιατί είναι πολλοί οι πολεμιστές του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα που ξεκίνησαν από τη μικρή και παρακμασμένη στα χρόνια της τουρκοκρατίας Ανδραβίδα, καθιστώντας την ένα από τα βασικά επαναστατικά κέντρα του Μοριά.
Αρκεί να θυμηθούμε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του Κάμπου, τον Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο, που πέρασε στην ιστορία ως καπετάν Ανδραβιδιώτης, και τις θυσίες των ανθρώπων της ως την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. Ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των γενναίων αγωνιστών, η 117 πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας.
Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες.
Είναι ευλογημένος ο τόπος σας. Όχι μόνο χάρη στο ιστορικό του βάθος, αλλά και χάρη στο φυσικό του κάλλος, τα ιαματικά λουτρά του, τα ποτάμια του, τις περιοχές Natura, τις απέραντες παραλίες του και μια θάλασσα άλλοτε κρυστάλλινη, η οποία, δυστυχώς, σήμερα υποφέρει από τη ρύπανση. Γι’ αυτό και πληροφορήθηκα με ικανοποίηση ότι ο δήμος προγραμματίζει ένα σημαντικό έργο κατασκευής και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή της Βάρδας, το οποίο ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα.
Η διαφύλαξη του ανεκτίμητου περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση συνιστά απειλή για τη χώρα μας, τη Μεσόγειο και όλο τον πλανήτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας, ως μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεών της.
Κύριε δήμαρχε, είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας. Και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που επί δεκαετίες ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της εποχής μας οραματιζόμενος ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας».
«Παρών το αθάνατο αρχαιοελληνικό πνεύμα»
«Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, με τις περιπέτειές του, την μαρτυρία του, και την προσφορά στον πολιτισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.
Όπως πρόσθεσε, «αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος» και συνέχισε: «Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».
Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής.
Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».
Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».
Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».
Επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε αεροπορικώς στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανδραβίδα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους.
Κατόπιν τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ανδραβίδα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.
Το απόγευμα, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επισκεφθούν το δημαρχείο της πόλης του Πύργου, όπου θα λάβει χώρα η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες Πύργου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, καθώς και χαιρετισμοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο, καθώς και τους δημάρχους Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα.