Site icon NewsIT

Ανένδοτος Βρούτση κατά της μαύρης εργασίας – «Όσοι απασχολούν ανασφάλιστους, δεν είναι πατριώτες και “πριονίζουν” το κλαδί που κάθονται»!

30.07.2013 | 15:02
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

- Παντιέρα κατά της αδήλωτης εργασίας υψώνει (ξανά) το υπουργείο Εργασίας - Έφτασε στο 38,5% το πρώτο μισό του 2013 - Ποιες περιοχές μπαίνουν το επόμενο δίμηνο στο στόχαστρο των ελέγχων - «Επιστρατεύονται» 563 στελέχη της επιθεώρησης εργασίας, του ΙΚΑ και της οικονομικής Αστυνομίας - Πατριωτισμός σημαίνει νομιμότητα σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση - Σε ξενοδοχείο στην Κρήτη από τους 51 υπαλλήλους, οι 49 δούλευαν με... «μαύρα»!

Αυξάνεται και πληθύνεται η μαύρη εργασία στην Ελλάδα, αφού δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που με πρόσχημα την κρίση, προσλαμβάνουν υπαλλήλους χωρίς να τους ασφαλίζουν.

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης: από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ – Οι έλεγχοι γίνονται μετά από πληροφορίες ή καταγγελίες

Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (όχι μόνο η νυν φυσικά) υψώνει το λάβαρο της επανάστασης κατά της αδήλωτης εργασίας. Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, μάλιστα, χαρακτήρισε μη πατριώτες όσους παρανομούν και απασχολούν ανασφάλιστους.

Το ξενοδοχείο με τους… δυο ασφαλισμένους

Σε έλεγχο που έγινε πρόσφατα από την Οικονομική Αστυνομία, σε ξενοδοχείο στην Κρήτη βρέθηκαν 49 ανασφάλιστοι σε σύνολο… 51 εργαζομένων!

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πρόστιμα ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

28 επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέχρι τώρα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών

Εκτός από τα πρόστιμα, ο νόμος προβλέπει ακόμη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των εργοδοτών που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Που θα χτυπήσουν οι 563 «ράμπο»

Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Συνολικά 563 στελέχη θα σαρώσουν περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα και είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι θα αρχίσουν από μεθαύριο, 1η Αυγούστου

Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛΑΣ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας Φώτης Λιάχας.

Βρούτσης: Πατριώτης θα πει..

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό των δράσεων και τόνισε ότι «η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το “κλαδί που κάθονται”.

«Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών», είπε.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το σύστημα “Εργάνη”, το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των ελέγχων.
Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων, όπου ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις.

«Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα δικαιοσύνης και προστασίας του ανταγωνισμού», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικοί έλεγχοι σε γιατρούς, ταβέρνες και καφετέριες σε όλη την Αττική

Ιόνιο: Παρανομίες σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ και σούπερ μάρκετ της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς!

Οι έλεγχοι στα νησιά του Ιονίου έφεραν… συλλήψεις

Οι κρυφοί άσοι της κυβέρνησης και τα σενάρια εκλογών τον Οκτώβριο – Η μυστική συνάντηση, το παρασκήνιο και οι υπουργοί που θέλουν… κάλπες

Πολιτική κάλυψη σε φοροφυγάδες – Βόμβες από Στουρνάρα για πρώην υπουργούς

Ωμή παραδοχή Βρούτση: Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό

Προκλητική παραδοχή υπουργού: Δεν έχουν διακοπεί οι συντάξεις στους “μαϊμού” ανάπηρους

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version