Νέα εμπλοκή, “παιχνίδια” τακτικής ή επικοινωνιακό “παιχνίδι” μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών;
Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινή γνώμη βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ήξεις αφήξεις της τρόικας, γεγονός που αποτυπώνει αφενός τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των δανειστών και αφετέρου το λεπτό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.
Η είδηση το βραδυ του Σαββάτου περί άφιξης της τρόικας με το νέο έτος σχεδόν την ώρα που ψηφιζόταν ο Προϋπολγισμός έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και δη του Γιάννη Στουρνάρα ότι η τρόικα θα έρθει κανονικά στα μέσα της εβδομάδας.
Τελικά μετά από μια νύχτα αναμονής του τι μέλει γενέσθαι ξημέρωσε Κυριακή με τους δανειστές, ΔΝΤ και την Κομισιόν να ανασκευάζουν τα περί αναβολής της επίσκεψης και να λένε ότι θα έρθουν κανονικά στην Αθήνα την Τρίτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να έρχεται λίγα 24ωρα αργότερα.
Το σκωτσέζικο ντους των δανειστών φαίνεται να σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην κατεύθυνση επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους τους να διχάζονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΔΝΤ καθώς θέλει χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα υποστηρίζει πιο σκληρά μέτρα όπως την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κατεύθυνση στην οποία πιέζουν μέλη του του Δ.Σ. του Ταμείου.
Βλέποντας μάλιστα την Ελλάδα να πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δανειστές καλούνται ενώπιος ενωπίω με το μείζον θέμα που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 και παράλληλα με την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που αφορούν τον φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και τον προϋπολογισμό, χωρίς δηλαδή τη συμφωνία της τρόικας.
Μείζον θέμα για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων αποτελεί και το μέλλον των ΕΑΣ με την κυβέρνηση Σαμαρά να αναμένει με αισιοδοξία την απάντηση της τρόικας ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα και αν δοθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ
Την αισιοδοξία όμως του υπουργού Οικονομικών για τις εξελίξεις φαίνεται να μην συμμερίζεται η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών καθώς η έλευση της τρόικας συνδέεται με την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων, «προκειμένου να γίνει εφικτή μια συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο» και η οποία όπως φαίνεται δεν αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα.
Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το φόρο ακινήτων σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη ενώ η ρύθμιση για τος πλειστηριασμούς δεν αποκλείεται να προωθηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ώστε η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας ψηφοφορίας με απρόοπτα στη Βουλή που θα κοστίσουν ίσως ακόμη και την κυβερνητική πλειοψηφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα έχει ”χάσει” η τρόικα – Ο ένας διαψεύδει τον άλλο