Site icon NewsIT
23:39 | 06.06.15

Reuters: Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Διαψεύδει το Μαξίμου: Παραφιλολογίες

Reuters: Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Διαψεύδει το Μαξίμου: Παραφιλολογίες
Newsit Newsroom

- “Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μιλάμε” ξεκαθάρισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ που δεν απάντησε στην κλήση του Τσίπρα μετά την ομιλία του στη Βουλή - "Υπήρξε αίτημα για συνομιλία" επιβεβαιώνουν πηγές της Κομισιόν, που θέλουν να γίνει σαφής η δυσαρέσκεια Γιούνκερ - Ρόιτερς: «Ο Τσίπρας όφειλε να παρευρεθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συζητήσεις, αλλά δεν πήγε». - Ανένδοτος ο Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε τη συμφωνία - Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί την Ελλάδα: “Τελειώνει η υπομονή μας” - Χάσμα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να περνάει... στη δεύτερη γραμμή 

Πόρτα “έφαγε” έφαγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ο κ.Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα, επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το “παραφιλολογίες”. 
“Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις”, αναφέρει σχετικό non paper της κυβέρνησης.
Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών”.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας), αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα στείλει την Πέμπτη δεν έχουν φτάσει ακόμη» ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε» είπε ο αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Reuters κάνει αναφορά στη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια «προκλητική ομιλία», που αποσκοπούσε στο να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας ισσορόπησε μεταξύ αγανάκτησης και σιγουριάς ότι μια συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ» αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει το σχόλιο του αξιωματούχου της ΕΕ:
«Γνωρίζουμε ότι εν μέρει είναι θέατρο, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».  

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, «ο Τσίπρας όφειλε να παρευρεθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συζητήσεις, αλλά δεν πήγε».

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ΕΕ, φέρεται να είπε ότι «γνωρίζουμε πως εν μέρει είναι θέατρο, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο και σε κάθε σκηνή του δράματος».

Το δημοσίευμα του Reuters επιβεβαίωσε πηγή της Κομισιόν, σύμφωνα με τον Alpha, που όπως ανέφερε: “Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπήρχε αίτημα για να συνομιλήσουν. Θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις επόμενες μέρες τη συζήτηση που ξεκίνησαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες”.

Γκάμπριελ: Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της

Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί την Ελλάδα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της.

Ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία, ο Γκάμπριελ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten: “Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της”.

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη.
“Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ”, σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί.

“Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια”, σχολιάζει ο Γκάμπριελ.
Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αλλά και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

“Το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει”.

Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ενδυναμώνει την ανατροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρώπης αναφέρουν πως… στερεύει η υπομονή τους, ο Γιάνης Βαρουφάκης τεντώνει το σχοινί.

“Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών…Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία”, δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δίνοντας το στίγμα του. Λέει ακόμη ότι είναι “ανένδοτος” για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως “αλλάζει η σκέψη του γι’ αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου”.

Αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. Συμπληρώνει: “αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;”.

Για το θέμα του χρέους αναφέρει ότι “δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά…θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015”. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετακίνηση από την ΕΚΤ ,των 27 δις που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό.

Τονίζει ότι “η συμφωνία είναι θέμα μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης , από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί”.

Εξηγεί ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος”. Σημειώνει πως “το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού…ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας,αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται”.

Στη “γωνία” ο Σόιμπλε όπως και ο Βαρουφάκης!

Σύμφωνα με την deutsche welle, σε σημερινό δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα στη δεύτερη γραμμή».
Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ως εκ τούτου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο», ωστόσο πολιτικοί του περιβάλλοντος του Σόιμπλε παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος σε εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ να επιμένει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε εξακολουθούν να συνεργάζονται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, ωστόσο «στην πραγματικότητα η περίπτωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν του συναδέλφου του στην Αθήνα, του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκτοπίστηκε στη δεύτερη γραμμή».


Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version