Η ισότητα του γάμου είναι μια μεταρρύθμιση που έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλα δείχνουν ότι μετά την εκλογή Κασσελάκη το θέμα ξαναμπαίνει σε μια νέα βάση συζήτησης. Όπως επισημαίνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η κοινωνία τελικά αποδείχτηκε πιο έτοιμη από ότι θα περίμενε κανείς να αποδεχτεί το δικαίωμα του καθενός να επιλέξει πως θα πορευτεί στην προσωπική του ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο κορμός του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι ήδη έτοιμος, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει σχετικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, πριν υπάρξουν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» τόσο με την εκκλησία, όσο και με τη δεξιά, συντηρητική πτέρυγα του κόμματος του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στρατηγική επιλογή ο γάμος ομοφυλόφιλων
Ήδη από τον Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg είχε δηλώσει ότι η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης του.
“Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη” είχε τονίσει τότε, ενώ και κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη είχε ξεκαθαρίσει ότι ο γάμος των ομοφυλόφιλων θα γίνει νόμος του κράτους κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ.
“Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Πατέλης για το νομοθετικό κενό στην Ελλάδα
“Ο Πρωθυπουργός πιστεύει στην ισότητα στον γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή” δήλωσε χτες ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (Πρώτο Πρόγραμμα), ο οποίος φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.
“Είμαι κι εγώ παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό μου” δήλωσε ο κ. Πατέλης, αναδεικνύοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο πως δέχτηκε ο κόσμος τον σεξουαλικό προσανατολισμό του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. “Αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης ήταν όλα τα υπόλοιπα. Το ότι φορούσε κοντομάνικα, αν έφαγε πρωινό, ήπιε καφέ και έχουμε μία ας πούμε καινούργια κατάσταση στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντρεμένος στο εξωτερικό με μία σχέση που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική έννομη τάξη” σημείωσε ο κ. Πατέλης.
Το «αγκάθι» της τεκνοθεσίας
Ένα “αγκάθι” στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι το θέμα της τεκνοθεσίας, δεδομένου ότι ο νόμος σήμερα δεν επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από άτομα του ιδίου φύλου.
Η εκτίμηση που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα πρέπει να λυθεί παράλληλα με τη νομοθετική παρέμβαση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. “Αυτά τα δύο θέματα συνδέονται, αν δεν επιλυθούν μαζί πρέπει να εξεταστεί ο κίνδυνος ο νόμος να καταπέσει” επισημαίνει αρμόδια πηγή στο newsit.gr.
Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη σχολή σκέψης στο κυβερνητικό επιτελείο που πιστεύει ότι το θέμα της ισότητας και στην υιοθεσία είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ότι τώρα δεν είναι το timing για να εξεταστεί.
Το βασικό επιχείρημα υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου, όπως το διατύπωσε ο κ. Πατέλης, είναι ότι σήμερα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ έχουν ήδη παιδιά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που πεθαίνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί δεν παραμένει με τον μη βιολογικό γονέα αλλά καταλήγει σε ίδρυμα, ενώ το παιδί δεν έχει δικαίωμα στην κληρονομιά (από τον βιολογικό γονέα) γιατί δεν έχει νόμιμη μοίρα.
Επιπλέον, όταν χωρίζουν οι γονείς ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει καμία υποχρέωση να βοηθήσει στην ανατροφή του.
Επισημαίνεται ότι από το 2021 η κυβέρνηση συνέστησε Eπιτροπή με στόχο τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.