Το ταξίδι του πρωθυπουργού έχει διπλό σκοπό: αφενός να διευρύνει τον κύκλο των συμμαχιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, όπου, άλλωστε, είναι υπαρκτή και η διείσδυση της Τουρκίας (Κατάρ). Αφετέρου να διερευνήσει το έδαφος για πιθανές επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων, αλλά και αντίστοιχες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στις δύο αραβικές χώρες, ιδίως δε στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ήδη δραστηριοποιούνται κάποιες εξ αυτών.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, η οποία θα συνοδευτεί και από τη μετακίνηση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, ενώ το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από τη Σαουδική Αραβία. Το ζήτημα συζητήθηκε, άλλωστε, και κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αν Σαούν.
Η επίσκεψη σε Ριάντ και Άμπου Ντάμπι έρχεται ασφαλώς σε συνέχεια αυτής στο Παρίσι, όπου η ελληνική πλευρά απέσπασε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Εμανουέλ Μακρόν τόσο σε διπλωματικό/πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Με τις επαφές στον αραβικό κόσμο, εκτός των άλλων, ο κ. Μητσοτάκης δίνει απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί «μονοδιάστατης» και «προβλέψιμης» εξωτερικής πολιτικής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι Σαουδική Αραβία και Αραβικά Εμιράτα έχουν πάρει θέση υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ στο λιβυκό ζήτημα και γενικώς έρχονται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός το οποίο ευνοεί ασφαλώς τις ελληνικές επιδιώξεις, ιδιαίτερα στην προκειμένη χρονική στιγμή.