Δασκαλόπουλος σε Τσίπρα: «Το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει».
Αυτό επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος προσφωνώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου και κάνοντας ένα σαφές άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος επικαλέστηκε χαρακτηριστικά στην ομιλία του δύο ρήσεις του Μαρξ: ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου. Και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις. Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.
Διερωτήθηκε όμως γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Και επισήμανε ότι η αποδοτικότητα που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο ανθεκτικές παραγωγικές μονάδες γονατίζουν κάτω από το βάρος των φόρων, του κόστους της ενέργειας, της μειωμένης ζήτησης και της ανύπαρκτης ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα το 60% των νέων δεν έχει μοίρα στην αγορά εργασίας.
«Η τρόικα», σημείωσε, «ελέγχεται για λάθη, αστοχίες και αδιέξοδες εμμονές. Αλλά κι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Περιοριστήκαμε στον ρόλο των απρόθυμων λογιστών ή των πρόθυμων εισαγγελέων των μνημονιακών πολιτικών. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα».
Υποστήριξε ωστόσο, ότι πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που συνειδητοποιούν ότι η γερμανική συνταγή λιτότητας συνεπάγεται δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος και άδηλες πολιτικές συνέπειες. Και επανέλαβε την πρόταση για διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ώστε η έξοδος από την κρίση να βασιστεί στην ανάπτυξη και την επένδυση.
Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στην προοπτική για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους:
«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε όμως ότι η επίτευξη των στόχων αυτών κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τον ΣΕΒ «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος» ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι άβουλος θεατής αλλά ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου μας και πρόσθεσε:
«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ’ ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη».
Τσίπρας: Εχουμε ευθύνη όλοι απέναντι στην χώρα και τις επόμενες γενιές
Στην ομιλία του στους βιομήχανους ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:
“Θα ήθελα ευθύς εξαρχής να σας θέσω τις απόψεις μας δίχως περιστροφές και περικοκλάδες. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης.
Από αυτή τη κρίση δε πρόκειται να βγούμε αν δε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι χθες. Η χώρα χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή. Και ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουμε όλοι. Πολιτικά κόμματα και παραγωγικές δυνάμεις.”
Είπε επίσης ότι η απουσία του ΣΕΒ από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδικαιολόγητη. Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα.
Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό. “Σας καλώ”, είπε ο κ. Τσίπρας, “να επανεξετάσετε αυτή την απόφαση.”
Ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα, που άλλοι διαλύουν.
“Κι αυτό”, πρόσθεσε, “δεν μπορεί, δεν είναι δυνατό να γίνει, και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις.
Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής τους οδηγούν ακριβώς σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία.
Σε μια αντίληψη του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, βασισμένη στην εξαθλίωση των πολλών εν ονόματι του πλουτισμού και της ισχύος των λίγων.”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στις 13 Μαΐου η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ
ΣΕΒ: Οι σύγχρονες επιχειρήσεις δεν απολύουν και δεν κόβουν μισθούς