Πολιτική

Ανοιχτό από Αβραμόπουλο το πρόστιμο στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες!

Ένα δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες απειλούνται με πρόστιμο ύψους 250.000€ ανά πρόσφυγα προκάλεσε αίσθηση. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν το διέψευσε αλλά μίλησε για νομικά βήματα που θα γίνουν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβώς ποια θα είναι αυτά.

«Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

«Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times τα ευρωπαϊκά κράτη που αρνούνται να μοιραστούν το ι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών θα πληρώσουν πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για τις αλλαγές στο σύστημα ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προτάσεις της Κομισιόν θα παρουσιαστούν την Τετάρτη. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι και το ενδεχόμενο οι χώρες που ανησυχούν για τις προσφυγικές ώρες να πληρώνουν πρόστιμο (250.000€ είναι το ποσό που προτείνεται) ώστε να αποφύγουν την υποχρέωση να αναλάβουν πρόσφυγες για ένα διάστημα. Τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στους FT και έχουν γνώμη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόστιμο των 250 χιλιάδων ευρώ ανά πρόσφυγα μπορεί να αναπροσαρμοστεί στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης δήλωσε στο Ansa απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Αναφερόμενος στη συνθήκη Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκε ότι οδεύει προς το… τέλος της. «Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη “Βack to Schengen”. Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα».

Ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.

«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», υπογραμμίζει παράλληλα ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Financial Times

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής