Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, τονίζοντας την εξεταστική επιτροπή που δρομολογείται για την οικονομία. “Η έρευνα θα εξετάσει το παρελθόν και θα δει πώς τα πράγματα πήραν λάθος κατεύθυνση και τί είδους πρακτικές υπήρξαν” αναφέρει. “Ακούω τις λέξεις “απάτη” και “αδιαφάνεια”. Βεβαίως υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ” λέει ο κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το ρόλο που έπαιξαν αμερικανικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στην διόγκωση του ελληνικού χρέους, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ο ρόλος αυτος μπορεί να διερευνηθεί.
Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα για νομική δράση κατά των τραπεζών αυτών, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: “Δεν θα το απέκλεια, θα ήταν ένας τρόπος προσφυγής”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ρύθμιση των αγορών.
“Η Ελλάδα είναι περήφανο έθνος. Κάναμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε”, σημειώσε και πρόσθεσε:
“Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, καθώς έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτών, όπως και συναίσθηση των όσων οφείλουμε να πράξουμε, αλλά υπάρχουν και οι αγορές”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει στο οικονομικό πρόγραμμά του
Οπός επισήμανει, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιτεύχθηκε περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι, κατά 40%.
“Βρισκόμαστε εντός του στόχου και, μάλιστα, υπερβήκαμε το στόχο μας κατά 10% ως προς τα έσοδα, από τον ΦΠΑ”, ανέφερε και συμπλήρωσε:
“Επιπλέον, θεωρώ ότι η αποφασιστικότητα αυτή, δεν αφορά μόνο εμένα, ούτε χαρακτηρίζει μόνο την κυβέρνησή μου. Ο ίδιος ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να μεταστρέψει την κατάσταση και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές”.
Όπως σημείωσε, στις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος, παρ’ ότι είναι δυσαρεστημένος με τα μέτρα, στην πλειονότητά του τα στηρίζει, κατανοώντας ότι λαμβάνονται για τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας της.
Παπανδρέου και σε γερμανική εφημερίδα
Το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι βιώσιμο, μόνο εάν μπορέσουν να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μείωσης δαπανών, αν και θα πρέπει να διασφαλίσει ότι προστατεύονται τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνυπόγραψε μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το εάν θα έπρεπε να κλείσει η αγορά των credit default swaps. Το θέμα θα συζητηθεί από το G20, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Στρος Καν: “Θα διαδήλωνα κι εγώ αν ήμουν στην Ελλάδα”
“Λυπηρές” οι δηλώσεις του διοικητή της Deutche Bank
Υποβαθμίζει την πτώση του ευρώ η Λαγκάρντ
Πατριωτική προσπάθεια ζητά από τους Πορτογάλους ο Σόκρατες
Ρεν: Σταματήσαμε την ανεξέλεγκη διάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς
Μέτρα λιτότητας και στην Ιταλία
Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και στη Βρετανια