Site icon NewsIT
17:08 | 29.05.16

Αντίδραση Μαξίμου για τις offshore υπουργών: Φωνάζει ο κλέφτης, χαιρετισμούς στη μονταζιέρα…

Αντίδραση Μαξίμου για τις offshore υπουργών: Φωνάζει ο κλέφτης, χαιρετισμούς στη μονταζιέρα…
Newsit Newsroom

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης παραπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, ως απάντηση στις καταγγελίες για ρύθμιση που ενέταξε στο πολυνομοσχέδιο και επιτρέπει στους υπουργούς να διατηρούν offshore εταιρίες. Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου δεν απαντά επί της ουσίας, αναφέρεται σε "μονταζιέρα" και εξαπολύει επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

“Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε – αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα – στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί “εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου” τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα”.

Η επίμαχη ρύθμιση είναι μια από εκείνες που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή (22.05.2016) από τη Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Θέμα της Κυριακής, πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες, με την προϋπόθεση πως η έδρα τους θα είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες και όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% έως 100% χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται ο νόμος του 2003, ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε offshore εταιρίες για υπουργούς και βουλευτές καθώς επίσης και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα για τους παραβάτες.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, με πρώτη αυτή της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ του Σαββάτου (δείτε εδώ), στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων πως «οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως». Την Κυριακή ακολούθησε μια πιο λιτή ανακοίνωση: «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

Το Ποτάμι, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει: «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

To KKE σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, “που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων“.
Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τη ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές κι άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξωχώριων εταιριών αρκεί η έδρα τους να είναι σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, η Γενική Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει τη δίκη της απάντηση, ρίχνοντας με τη σειρά της το γάντι στη ΝΔ και επισημαίνοντας ότι συζητά κάθε πρόταση!

Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο” επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Γενική Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με τη διάταξη που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις “διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου, αν και ήταν υπόχρεοι και επισημαίνεται ότι “με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων“.

Την ίδια στιγμή τονίζεται πως το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν αναποτελεσματικό. “Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό” αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζει στην ανακοίνωση της πως:

– Η Κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών.

– Επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Έσχες που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας.

– Σε ότι αφορά το θέμα της αλλαγής του νόμου περί πόθεν έσχες η Κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου επιτέλους να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια το θεσμικό πλαίσιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις αρχές και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και το χρόνο δημοσιότητας ορισμένων κατηγοριών των υπόχρεων.

– Η αποσυμφόρηση της επιτροπής του άρθρου 3Α, η ανασύνθεσή της με την αύξηση και συμμετοχή νέων μελών, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και η μακροχρόνια ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων, η υποχρέωση των ελεγχόμενων για την άμεση υποβολή τυχόν διορθώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων, η επέκταση δηλώσεως επί των κινητών, θυρίδων, αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων και η άμεση κοινοποίηση στον εισαγγελέα για τη μη υποβολή, η πρόβλεψη ειδικών τμημάτων στις Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα επιλαμβάνονται των σχετικών αδικημάτων οδηγούν στον αυστηρότερο έλεγχο και αποτρέπουν τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version