Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου – Ποιοι είναι οι συνομιλητές του και ποιες οι επόμενες κινήσεις τους

Με το «βλέμμα» στραμμένο στις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ είναι η κυβέρνηση, ειδικά όσο οδεύουμε προς την τελική ευθεία της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Την επομένη της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη τοποθετηθεί, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικύρωσε το πολιτικό «διαζύγιο» του πρώην πρωθυπουργού με τη ΝΔ, αλλά και αν αυτό προμηνύει προβλήματα ως προς την ενότητα του κόμματος.

«Όχι» είναι η απάντησή τους, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός θα «περάσει» χωρίς «διαρροές».

«Οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο έχουν αποδείξει», τόνισε από την πλευρά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής (17.11.24), για να επισημάνει πως ο πρωθυπουργός «δεν φοβάται διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια, δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεν υπάρχουν εκλογές».

Συνολικά, ο κ. Σαμαράς συνομιλεί με περίπου δέκα βουλευτές, αλλά ένας ή δύο είναι πολύ κοντά του.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός ψηφίζεται στη Βουλή. Αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι ένα crash test για τη συνοχή της ΝΔ, να φανεί εάν θα υπάρξουν βουλευτές που σκέφτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα, συντασσόμενοι με το πλευρό του κ. Σαμαρά.

Πάντως, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι δέκα κοντινοί άνθρωποι του πρώην πρωθυπουργού ούτε κίνηση θα κάνουν να φύγουν από τη ΝΔ ούτε και θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως αν και είναι κοντά του, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι συντάσσονται και πολιτικά απόλυτα μαζί του.

Ο πιο τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά και φίλος του, οποίος κατάγεται από τη Μεσσηνία, είναι ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Στον ευρύτερο κύκλο του βρίσκονται, επίσης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γιάννης Παππάς, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Νότης Μηταράκης, κ.α.

Κοντά του είναι και ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Κώστας Καραγκούνης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, αντίστοιχα, οι οποίοι όμως είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι θα ακολουθούσαν τον κ. Σαμαρά στα όποια επόμενα βήματά του.

Προς το παρόν, ο πρώην πρωθυπουργός «πετάει» σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Για τη συνέχεια, τα σενάρια είναι ακόμη σενάρια: θα είναι επικεφαλής ενός νέου κόμματος; θα είναι υποψήφιος ή σε τιμητική θέση ενός άλλου, δεξιά της Ν.Δ.;

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη η στήριξη της Αφροδίτης Λατινοπούλου στο πρόσωπό του, αμέσως μετά τη διαγραφή του, η οποία άλλωστε τυγχάνει της εκτίμησης του πρώην πρωθυπουργού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Γεραπετρίτης για το «φιάσκο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιβύη: Υπήρχε μια διπλωματική δυστοκία, δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
«Υπήρξε μια αδυναμία του ευρωπαίου επιτρόπου και της αντιπροσωπείας να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλει το διπλωματικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης 4
Τη Δευτέρα η πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για Βορίδη και Αυγενάκη - «"Γαλάζιο" το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς καθημερινά φτάνουν στο ΠΑΣΟΚ δεκάδες καταγγελίες αγροτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι ενώ είχαν τις προϋποθέσεις δεν πήραν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ 35