Το γεγονός ότι η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη – που ήρθε σε συνέχεια πολλών ακόμη αντιπαραθέσεων – ήταν «μετωπική», υπήρξε ο «καταλύτης» των εξελίξεων. Ήταν ο λόγος οδηγήσει στο… «διαζύγιο» της Ν.Δ. με τον πρώην πρωθυπουργό..
Τι βάρυνε ειδικότερα την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να προχωρήσει στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά;
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο πρώτος και βασικός λόγος ήταν το γεγονός, όπως λένε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην…. «προσβλητική διαστρέβλωση» δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας», υιοθετώντας τις μεθόδους «κοπτοραπτικής», τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση».
Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν, ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφερθεί στις δηλώσεις Γεραπετρίτη, δίνοντας, όπως σημειώνουν, την… «πραγματική ερμηνεία» των δηλώσεων του… «Εάν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, να προασπίζονται τα συμφέροντά της, ενώ από κάποιους θα χαρακτηρίζομαι ως μειοδότης, τότε ας χαρακτηριστώ» ήταν η ακριβής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών.
Η δήλωση αυτή, σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, «δεν έχει καμία σχέση, με ‘’μειοδοσίες’’» και κατηγορούν τον κ. Σαμαρά ότι στη συνέντευξή του υιοθέτησε… «ύπουλες παρερμηνείες» κάποιων κύκλων.
Το κυβερνητικό επιτελείο, επιπλέον, χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά «να στείλει ο πρωθυπουργός σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες», σημειώνοντας ότι… η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν και ότι… υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Τα περί «μειοδοσίας» δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Η επίθεση για… «χαριεντισμούς» με Ερντογάν και Ράμα
Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αναφορά Σαμαρά, την οποία χαρακτηρίζουν «ανοίκεια» και «προσβλητική» για τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι οι δύο ηγέτες… «’’χαριεντίζονταν’’ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα», κατά τη σύντομη, δεκάλεπτη συνομιλία τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη.
«Καρφώνοντας» τον κ. Σαμαρά, αναρωτιούνται με νόημα, αν… θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος, όπως τόνιζαν, «το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει;». «Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία» δήλωναν κύκλοι του Μαξίμου.
«Ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί 4 φορές με τον Ερντογάν»
Το τρίτο σημείο το οποίο αναδεικνύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία, όταν ο ίδιος, όπως λένε, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν τέσσερις φορές, κι ενώ και επί δικής του διακυβέρνησης έγιναν έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.
Παράλληλα θυμίζουν ότι τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της, έθετε ζητήματα «γκρίζων ζωνών», διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο, απειλούσε την Ελλάδα με casus belli, ενώ τα μαχητικά της, όπως τόνιζαν, «παραβίαζαν σε καθημερινή βάση τον εθνικό μας εναέριο χώρο». «Κι όμως, ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν…» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Η προεδρολογία και η πρόταση Σαμαρά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν «άκαιρη» τη συζήτηση που συντήρησε με τις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς, γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κύκλοι του οποίου έσπευσαν να δηλώσουν ότι… «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».
Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου, δήλωναν πηγές της κυβέρνησης.
«Ακραία ψέματα και διαστρεβλώσεις»
Αυτό που διαφοροποίησε τη νέα επίθεση Σαμαρά προς την κυβέρνηση από προηγούμενες επιθέσεις, και ήταν «καταλύτης» για τη διαγραφή του, ήταν το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε το σύνολο σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής.
Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί ευθέως τον πρώην Πρωθυπουργό για… «ακραία ψεύδη» και «διαστρεβλώσεις», τονίζοντας ότι… το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος, είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη «λαϊκή έγκριση», αλλά.. «κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού».
«Αυτονοήτως για δεύτερη φορά εκτός ΝΔ»
«Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός ΝΔ» προσθέτουν κύκλοι του Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις ότι… όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία «στο μέτρο του 18%” θα πρέπει», όπως έλεγαν, «να αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η Ν.Δ. κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».
«Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας» προσέθεταν με έμφαση.
Το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις Σαμαρά, στο σύνολο τους, σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυροποίησε τη χώρα μας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο και ότι θωράκισε τα σύνορα της χώρας.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Για καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ένα κράτος ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» προσθέτουν με έμφαση οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Ο… «γρίφος» τα επόμενα βήματα του Α. Σαμαρά
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι κυρίαρχη η άποψη ότι ο κ. Σαμαράς – ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ – επεδίωξε τη διαγραφή του, κι ενώ «γρίφο» αποτελούν τα επόμενα βήματα του πρώην Πρωθυπουργού.
Κάνοντας μια δεύτερη ανάγνωση της απάντησης του στην Κυβέρνηση μετά τη διαγραφή του, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, το αντίθετο μάλιστα.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ετοιμάζει την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ άλλοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ή σε τιμητική θέση, σε ένα άλλο κόμμα, δεξιά πάντα της Ν.Δ., στο οποίο μπορεί να μην είναι επικεφαλής αλλά το σημείο αναφοράς μιας κίνησης που θα εκπροσωπεί τη Λαϊκή Δεξιά.
Κοντός ψαλμός…