Η απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου ότι “τα εκλεγμένα κομμματικά όργανα θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στη συφωνία”, ηρέμησε προς στιγμήν τους διαφωνούντες με την ηγεσία.
Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα μια διαρροή της Συγγρού ότι “το κόμμα έχει πρόεδρο και εκείνος θα αποφασίσει αφού ακουστούν οι βουλευτές” δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις στους βουλευτές. Μάλιστα την επομένη κορυφαίος στέλεχος που συμμετέχει στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο έλεγε χαρακτηριστικά “εμείς αποφασίσαμε ότι αναφέρει το κείμενο που βγήκε μετα τη συνεδρίαση. Ο Σαμαράς ποτέ δεν θα μας είπε ότι θα αποφασίσει εκείνος για τη στάση που θα έχουμε αλλά συμφώνησε ότι πρέπει να συνεδρίασει η ΚΟ”.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Συγγρού προσανατολίζεται στην καταψήφιση της συμφωνίας, αν και έχει ρίξει τους τόνους καθώς διαμηνύει ότι ” θα δούμε πρώτα τη συμφωνία “, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις. Μια σειρά απο… βαριά ονόματα της Κ.Ο. έχουν διαφορετική άποψη και ζητούν να ψηφιστεί η συμφωνία, αφού όπως λένε ” δεν μπορούμε να αφήσουμε την χώρα να χρεοκοπήσει ” .
Μαζί με την ηγετική ομάδα συντάσσονται μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Σταμάτης, Μάκης Γιακουμάτος, Κώστας Τασούλας, Άννα – Μισελ Ασημακοπούλου, Κώστας Σκρέκας, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμαπτζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι βουλευτές Επικρατείας Θόδωρος Φορτσάκης, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Κεραμέως.
Η Ντόρα Μπακογιάννη εδω και καιρό έχει δηλώσει πως θα πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί ανοιχτά -και μέσα στο πολιτικό συμβούλιο -πως ” είναι καλύτερα μια μέτρια συμφωνία από μια μη συμφωνία “. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να βρίσκονται και οι Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Δήμας, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Αλέκος Κοντός, Νότης Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Κουμουτσάκος κ.α.
Μέχρι αυτή την ώρα, στη “μέση” φαίνεται να είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που λέει πως πρώτα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Βλάχος που έχει διαγραφεί μια φορά επειδή δεν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Στέφανος Γκίκας ο οποιος συνομιλεί με τον Ευάγγελο Μειμαράκη, η Μαρία Αντωνίου κ.α.
Μια ομάδα από μόνοι τους αποτελούν οι νεοκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με την ψήφιση μνημονιακών μέτρων, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούν να στηρίξουν επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών. είναι οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Αντωνιάδης, Στέργιος Γιαννάκης και Βασίλης Γιόγακας. Ενώ ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο οποίος δεν έχει πάρει απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει, βρίσκεται σε απευθείας …γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.
Την ίδια ώρα όμως βαρύνουσα θα είναι η άποψη του Κώστα Καραμανλή, αφού όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως “πρώτα πρέπει να δούμε την συμφωνία, σημειώνοντας όμως παράλληλα την καθυστέρηση που παρατηρείται ” με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία και την χώρα.
Ακόμα όμως και η ηχηρή παρέμβαση ενός ακόμη πρώην πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πως ” η σωτηρία της χώρας, είναι ο υπέρτατος νόμος ” , μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.