Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Απ’ το Παρίσι στις Βρυξέλλες και την πολιτική απόφαση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο ισόγειο της Villa Said στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπίας του ΟΟΣΑ εκτυλίσσεται ένα από τα τελευταία επεισόδια της προσπάθειας της κυβέρνησης να άρει το αδιέξοδο των προηγούμενων ημερών στις διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Μετά από εβδομάδας ανταλλαγής email και τηλεφωνημάτων η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι σε μια δια ζώσης συνάντηση με την τρόικα.

Η πρώτη μέρα των διαπραγμάτευση ων είχε ως κύριο θέμα το δημοσιονομικό κενό. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) με τον προϋπολογισμό όπως ανέφερε, κυβερνητική πήγη, να έχει εξεταστεί εξαντλητικά ενώ όπως αναφέρεται το ΔΝΤ κρατούσε για ακόμη μια φορά πιο στάση από τους Ευρωπαίους.

Στο τραπέζι εξετάστηκαν οι νέες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν σταλεί από τον κ. Χαρδουβελη τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακή. Οι νέες προτάσεις αφορούν μέτρα μικρής εμβέλειας όπως η αύξηση των εσόδων λόγων της ανάπτυξης, η βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η ενίσχυση των εσόδων από τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων, όπως επίσης η δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων για όσους καταδικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορίας.

Στο σημείο αυτό γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης για να κλείσει η επιμονή της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό. Η προσπάθεια αυτή έχει δυο άξονες, από τη μια να ικανοποίηση τους δανειστές και από την άλλη να μην ανοίξει νέα μέτωπα στο εσωτερικό που θα βάλουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Τέλος, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η διαπραγμάτευση που εκτυλίσσεται στο Παρίσι χαρακτηρίζεται προκείμενου η ελληνική κυβέρνηση μα επιδιώξει μια πολιτική απόφαση για τη …γραμμή προληπτικής στήριξης στη Συνοδό Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, η οποία όμως πρόκειται να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στις αρχές του Ιανουαρίου του 2015.

Το μόνο που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη μέρα καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις Βρυξέλλες ήδη άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδιο για την επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, έχοντας υπάρξει από πριν πολιτική απόφαση για την ομαλή πορεία εξόδου της χωράς μας στις αγορές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε