"Δεν βλέπω λύση επί του παρόντος" είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές...
“Δεν το βλέπω επί του παρόντος. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια κίνηση μέχρι τις εκλογές. Αν με ρωτήσετε πόσο αυτό μπορεί να κρατήσει, γιατί τώρα συμπληρώνονται περίπου τρεις μήνες κράτησης, θα σας πω ότι αυτό θα είναι συνάρτηση από το τι θέλει να πράξει αναφορικά με την όλη υπόθεση, όχι μόνο μόνο των στρατιωτικών αλλά συνολικότερα. Διότι στη συνολικότερη τακτική της Τουρκίας έχει ενταχθεί το θέμα των στρατιωτικών μας στελεχών. Μην ξεχνάτε ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες… Τούτο αποτελλεί εκδήλωση από τη μεριά της Τουρκίας και ιδιαίτερα του Ερντογάν, μία προσπάθεια να καταγράψει ότι είναι μία χώρα δυναμική, που υποστηρίζει τα εθνικά της ζητήματα και όλα αυτά που εξαίρουν κάθε φορά τον εθνικισμό. Η προσπάθεια είναι μέχρι τη διενέργεια των εκλογών να εξασφαλίσει ψήφους αλλά και μετά να συνεχίσει μία ένταση, ιδιαίτερα με τη χώρα μας…”
Αυτά είπε ο Φώτης Κουβέλης για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, μιλώντας στo IONION fm, στην εκπομπή “Ραδιουργίες εκ προμελέτης” του Δημήτρη Στρουμπάκου και του Αντώνη Γρηγορόπουλου. Αναφέρθηκε όμως και στην ένταση με την Τουρκία που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις…
“Κατεβάζει πάρα πολλά πολεμικά σκάφη η Τουρκία στα παράλιά της. Αυξάνει την εκεί παρουσία των πολεμικών σκαφών της, χωρίς βέβαια να παραβιάζει επί του παρόντος τη διαχωριστική γραμμή και βεβαίως έχει πύκνωση και των παραβιάσεων που γίνονται στους ελληνικούς αιθέρες, στο δικό μας FIR. Η δεύτερη κίνηση έντασης είναι αυτή η οποία αφορά στη μη εφαρμογή της σύμβασης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα αλλά δεν εξασφαλίζουν τα στοιχεία των προσφύγων… Είναι κινήσεις με τις οποίες δείχνει από την πλευρά της ότι επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στο επίπεδο της ρητορικής αλλά και σε επίπεδο συγκεκριμένων πράξεων. Και έχουμε την εκτίμηση ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια του Ερντογάν να σηκώσει τον εθνικισμό, τον ηθικό αυταρχισμό, μέσα στο χώρο της Τουρκίας ενόψει των εκλογών. Θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μετά τις εκλογές; Εκτιμώ ότι κυμαινομενη ένταση θα έχουμε”.
Και συνεχίζει με νόημα ο Φώτης Κουβέλης: “Υπάρχει ένα ερώτημα: Αυτή η ένταση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο; Κι αν δεν έχει επιλογή -που φαίνεται να μην έχει επιλογή- η Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου, αυτή η πύκνωση της έντασης, διαμορφώνει συνθήκες για ένα περιστατικό, το οποίο θα έχει σχέση για παράδειγμα με μια αναχαίτιση, να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο… Δε νομίζω ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να θερμάνει γενικότερα την κατάσταση. Δεν είναι στις επιλογές και δε θα μπορούσε να είναι στις επιλογές να δημιουργήσει μία πολεμική κατάσταση η Τουρκία με την Ελλάδα. Η Τουρκία αυτή την ώρα έχει εξαιρετικά εύθραυστη εξωτερική πολιτική γι’ αυτό βλέπετε να μετακινείται πότε προς την Αμερική, πότε προς τη Ρωσία και ξαφνικά να θυμάται τρεις μήνες πριν, ότι υπάρχει και η Ευρώπη. Για να αναθερμάνει υποτίθεται, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας”.
Για το Σκοπιανό, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αναφέρει: “Ένα δημοψήφισμα, εκτιμώ ότι δε θα μπορούσε να προσφέρει τίποτε. Εκείνο που χρειάζεται είναι να έχει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο η όποια συμφωνία, με καταγεγραμμένες τις συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό και εξαιρετικά έγκαιρα, αναφορικά με μία ονομασία που βεβαίως μπορεί να έχει ως όρο τη λέξη Μακεδονία με έναν επιθετικό ή χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό -προσωπικά επιλέγω καλύτερα τον γεωγραφικό προσδιορισμό- τον αλυτρωτισμό να αντιμετωπίζεται και βεβαίως την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τότε πια, μπροστά σε αυτή τη σύμβαση, εκεί θα κληθούν οι πολιτικές δυνάμεις από θέση ευθύνης, να μιλήσουν για όλα εκείνα τα οποία πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν. Θα σας έλεγα ότι η λέξη Μακεδονία, ακόμα και στην προσωρινή ονομασία FYROM υπάρχει. “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Τι θέλει η Ελλάδα; Θέλει να διατηρηθεί η λέξη Μακεδονία που ήδη αναγνωρίζεται ως Μακεδονία από 140 χώρες; Θέλει να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας οι σχέσεις με τα δύο κράτη; Αν αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μια συμφωνίας, μιας συνθήκης, τότε η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αντίθετα θα προωθήσει καλύτερες σχέσεις και καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι εκείνος που δεν θέλει την επίλυση του ζητήματος είναι ο Ερντογάν. Διότι θέλει να διαμορφώνει καταστάσεις αξιοποιώντας μειονότητες και να προωθεί το δικό του μουσουλμανικό τόξο”.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο IONION fm:
Πηγή: ionionfm