Site icon NewsIT
15:12 | 26.11.13

Απαντήσεις για όλα έδωσε ο Σταϊκούρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

"Οι προβλέψεις μας για την ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχουν διαψευστεί", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών.

Την επιτυχή υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 προεξόφλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με δεδομένη την επιβεβαίωση των προβλέψεων του αντίστοιχου για το 2013.

«Οι προβλέψεις μας για την ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχουν διαψευστεί – και ήταν συντηρητικές. Η εκτίμησή μας ήταν προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς. Ακόμα και το προσχέδιο Προϋπολογισμού που καταθέσαμε πριν από ένα μήνα, αναθεωρήθηκε, αλλά επί τα βελτίω – και γι’ αυτό δεν ακούσαμε τίποτε από την αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επέλεξε να απαντήσει στα πάσης φύσεως κριτικά επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού και την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με αυτόν, ομαδοποιώντας τα σε ενότητες, ως εξής:

* «Παραμονή της οικονομίας σε καθεστώς βαθειάς ύφεσης»: Στην πραγματικότητα υπάρχει κλίμα αποκλιμάκωσης της ύφεσης, κάτι που διαπιστώνει και έκθεση του ΚΕΠΕ που προβλέπει «σταθερή βάση ανάπτυξης και εν γένει αύξησης της απασχόλησης» εντός του 2014.

* «Κατάρρευση των εσόδων εντός του 2013»: Τα έσοδα είναι όντως χαμηλότερα εκείνων του 2012, αλλά ο προϋπολογισμός εκτελείται σε σχέση με τους στόχους και υπάρχει και υπέρβαση 230 εκατ. ευρώ.

* «Το κράτος δεν επιστρέφει τους φόρους που οφείλει»: Οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ το 2013, και θα είναι αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Οι επιστροφές κινούνται στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί.

* «Η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τις δαπάνες του ΠΔΕ»: Οι δαπάνες είναι κατά 3,3 δισ. υψηλότερες σε σχέση με το 2012, αν και χαμηλότερες έναντι του στόχου. Εκτιμάται πως η απόκλιση θα κλείσει στο τέλος του έτους.

* «Η κυβέρνηση δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, με βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος»: Οι εκθέσεις της ΤτΕ δεν αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση, αλλά την Κεντρική – και σε επίπεδο κράτους, οι εκτιμήσεις συμπίπτουν. «Σε όλες τις ανακοινώσεις της ΤτΕ διατυπώνεται η μεθοδολογική διαφορά. Κάποιοι ωστόσο, συνεχίζουν ακόμη να σκιαμαχούν για λόγους εντυπώσεων».

* «Ο Προϋπολογισμός είναι έωλος, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα»: «Αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. «Αξιολογούνται οι επιπτώσεις εξέλιξης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, οι αποδόσεις των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Προσδοκούμε βάσιμα πως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός στόχων».

* «Το καλύτερο λογιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στις εθνικολογιστικές προσαρμογές»: Η ειδική πίστωση με την οποία χρηματοδοτήθηκαν οι ΟΤΑ και οι ΟΚΑ, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς αντιρροπείται από τη δαπάνη εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών τους στο κράτος.

* «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση απέτυχε και δεν βοήθησε και στα λουκέτα»: Οι εισπράξεις ΦΠΑ, παρουσιάζουν υπέρβαση στόχου κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί απώλεια. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε 4500 λουκέτα, ενώ μετά τη μείωση, έκλεισαν άλλες 250 επιχειρήσεις, αλλά άνοιξαν 400 καινούργιες.

* «Προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι το 2014 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»: Η αύξηση των καθαρών εσόδων του Προϋπολογισμού του 2014, ανέρχεται σε 4%. Τα συνολικά έσοδα του ενιαίου φόρου ακινήτων σε ετήσια βάση, εκτιμώνται στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται περίπου κατά 75% με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

* «Αύξηση της φορολόγησης των Νομικών Προσώπων κατά 137%»: Στην πραγματικότητα έχουμε φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αντί της φορολογίας προσώπων.

* «1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από φόρους περιουσίας»: Η πραγματική αύξηση είναι 250 εκατ. ευρώ, γιατί τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να πληρωθούν δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013.

* «Δεν είναι ρεαλιστική η αύξηση των εσόδων από τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο»: Η αύξηση της επιδότησης ανά λίτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι χειρότερες – φέτος – καιρικές συνθήκες. Δεν παρατηρείται επίσης φέτος, η “αποθεματοποίηση” που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2012 ενόψει της αύξησης του φόρου.

* «Θα μειωθούν σημαντικά οι επιχορηγήσεις στους ΟΚΑ»: Δεν περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από το κράτος, αλλά αναμένεται οικονομική βελτίωση από τις ήδη ψηφισθείσες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

* «Η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη»: Η θέση αυτή είναι ακριβής, ωστόσο «η αυξητική δυναμική της ανεργίας από το καλοκαίρι του 2012 ακολουθεί πτωτική πορεία».

* «Η αγορά έχει γονατίσει από την έλλειψη ρευστότητας»: Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών. Μέχρι το τέλος του έτους, οι πληρωμές θα έχουν ανέλθει σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ επιταχύνεται και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κρίνεται ως “ικανοποιητική”. Απ’ τις αρχές του 2014, ενεργοποιείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ παρατηρείται και ανάκαμψη της τραπεζικής αγοράς.

* «Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού»: Αυτό οφείλεται στην αναθεώρηση των χαρακτηριστικών του ενιαίου φόρου ακινήτων. «Αντίστοιχο ποσοστό δεν θα εισπραχθεί από τα νοικοκυριά, άρα μένουν οι πόροι αυτοί προς κατανάλωση στην πραγματική οικονομία, έστω και με μικρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».

* «Δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές»: Η χώρα έχει τον υψηλότερο βαθμό μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ.

* «Δεν υπάρχει η βούληση για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»: Αλήθεια είναι πως η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί με επάρκεια, αλλά παρατηρούνται τα πρώτα «δειλά, αναγνωρίσιμα αποτελέσματα»: Το ληξιπρόθεσμο χρέος έχει μειωθεί από 55,1 δισ. το 2012 σε 53,5 δισ. τον φετινό Σεπτέμβριο και οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους έχουν ανέλθει στα 985 εκατ. ευρώ.

* «Το χρέος διαρκώς αυξάνει»: Ο ρυθμός αύξησης του χρέους περιορίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από τους εταίρους και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του έχει επεκταθεί στα 16 έτη, έναντι 7 ετών του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 36,7 δισ. ευρώ το 2012), ενώ οι δαπάνες για τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 12,2 δισ. ευρώ το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μπηχτές” από Σαχινίδη προς τη ΝΔ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Στα 2,95 δισ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο δεκάμηνο του έτους

Σταϊκούρας: Οι θυσίες των Ελλήνων αρχίζουν να πιάνουν τόπο

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version