Site icon NewsIT
18:21 | 24.03.17

Απάντηση Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα: “Ναι” στις συλλογικές διαπραγματεύσεις – Κλείστε την αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

“Το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως και στις άλλες-χώρες μέλη της ΕΕ”, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης ότι έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της Κομισιόν:

“Διάβασα την επιστολή του πρωθυπουργού με μεγάλη προσοχή. Βλέπω με συμπάθεια το ευρωπαϊκό πνεύμα (που την διέπει) και την παράκληση για επιστροφή στην κανονικότητα μετά από τόσες προσπάθειες από τους Έλληνες.

Για μένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχω δηλώσει και επίσημα στον Αλέξη Τσίπρα τον Μάη του 2015, την στήριξή μου σε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν αυτό ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015. Και γι αυτό επίσης, όταν η συζήτηση έρχεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πιέζουμε ώστε να υπάρχει μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών ώστε να κάνει προτάσεις με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Αυτοί οι ειδικοί παρέδωσαν το πόρισμά τους το περασμένο φθινόπωρο και εμείς στηρίζουμε τις προτάσεις τους. Μερικές από αυτές χρειάζονται αυστηρή εφαρμογή. Άλλες είναι πιο ανοιχτές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρακτικές ρυθμίσεις ή στις μορφές απασχόλησης. Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως σωστά αναφέρει το πόρισμα και το γνωρίζουμε όλοι, δεν υπάρχει συγκεκριμένο “πακέτο” στο κοινωνικό κεκτημένο ή στα οικονομικά εγχειρίδια όταν φτάνουμε στην οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει χώρος εδώ για ιδεολογίες.

Από την εμπειρία μου και έχοντας πολλούς ειδικούς δίπλα μου, αυτό που είναι σημαντικότερο δεν είναι πως καταγράφεται το σύστημα στα χαρτιά, αλλά τι αποκομίζουν από αυτό οι κοινωνικοί εταίροι, μέσα από την ικανότητά τους να συνδιαλέγονται, αυτόνομα και από κοινού με τη Δημόσια Αρχή.

Αυτά τα θέματα είναι μέρος της συζήτησης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας και συμφωνώ πως είναι προς το συμφέρον όλων η άμεση ολοκλήρωσή της. Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδας, μέχρι και αργά χθες το βράδυ. Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία θα σέβεται τις υποχρεώσεις όλων των πλευρών, που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος: Τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας, ώστε να πετύχουν την ανταγωνιστικότητα. Τη δέσμευση των δανειστών να δώσουν στην Ελλάδα τον επιθυμητό και απαραίτητο χώρο για ελιγμούς ώστε να χτίσει το μέλλον της. Όλα αυτά στο πλαίσιο του κοινωνικού κεκτημένου, του οποίου είμαστε φρουροί.

Νομίζω πως όλες οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν με υπευθυνότητα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Eurogroup της 7ης του Απρίλη. Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την εν λόγω συμφωνία μέχρι τότε και να συνεχίσουμε τη στήριξή σας. Καλώ άπαντες να δουλέψουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και με αυτό το πνεύμα.”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version