Site icon NewsIT
00:17 | 02.07.24

Απασφάλισαν Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη – «Ουδέν σχόλιον» η απάντηση του Μαξίμου

Απασφάλισαν Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη – «Ουδέν σχόλιον» η απάντηση του Μαξίμου

Παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας "Εστία", Μανώλη Κοττάκη, "Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή", στο Πολεμικό Μουσείο, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκφώνησαν ομιλία οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ευαγγελία Τσικρίκα

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», είναι το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – με τη διαπίστωση ότι πλέον η Ευρώπη δεν συγκινεί τους εθνικούς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό – πριν περάσει στα της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν σκληρή και πολυεπίπεδη. Ξεκίνησε από τη μεταρρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πριν περάσει στην κριτική για τη διεύρυνση και την ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα για να καταλήξει με ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε τις θέσεις του, «και ούτε πρόκειται», για «μεγάλα αξιώματα».

Αναφορά που «κουμπώνει» με τη συζήτηση στη «γαλάζια» παράταξη για επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κεντροδεξιό χώρο.

«Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη… Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών!», υπογράμμισε στον επίλογο της τοποθέτησής του ο Α. Σαμαράς.

«Πυρά» Σαμαρά για τον γάμο των ομόφυλων

«Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή μου στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων είχα πει: ”Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία”. Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο αναρωτιέμαι αν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Αν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αιχμές περί αλαζονείας στην κυβέρνηση

«Κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός. Και έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία σε αυτά τα πράγματα από την κυβέρνηση. Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας, ο Καραμανλής, για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», κατέληξε.

«Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη»

Πυρά εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς και για τη διεύρυνση της Ν.Δ., την οποία υπερασπίστηκε σθεναρά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Κ.Ο. που συνεδρίασε μετά τις Ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», είπε.

«Η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.»

Ο κ. Σαμαράς καυτηρίασε και το μεγάλο ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές. «Το 60% είναι ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν ηχηρά… Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας μοιάζει με λευκή απεργία των πολιτών», δήλωσε. προσθέτοντας πως στις εκλογές διαμορφώθηκε… «η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.».

«Πώς λέμε ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα; Ο γάμος ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για εμάς είναι πρόβλημα», ανέφερε.

«Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του», τόνισε. «Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρέφεται πιο δεξιά ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς του ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», πρόσθεσε.

«Απαξίωση των βουλευτών»

Ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμές για το λεγόμενο επιτελικό κράτος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανακυκλώνει τους υπουργούς και απαξιώνει τους βουλευτές.

«Γιατί αν είναι πετυχημένο αυτό το μοντέλο αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία, και μάλιστα χωρίς πολιτικό αντίπαλο, δίχως Τρόικα, σε συνθήκες επιτήρησης και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας. Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να την κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα», δήλωσε και καταχειροκροτήθηκε.

«Να γίνει μείωση του Φ.Π.Α.»

Παράλληλα επετέθη στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην ακρίβεια και την άρνησή της να μειώσει τον Φ.Π.Α.

«Ο έλεγχος των καρτέλ είναι επιτακτική ανάγκη. Να γίνει μείωση ΦΠΑ όπως έγινε το 2012 κόντρα στην Τρόικα και πέτυχε. Θα μεταρρυθμίσουμε φιλελεύθερα την οικονομία μας ή θα αποδεχθούμε την ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά;», τόνισε.

«Δεν είναι λύση οι μετανάστες για το δημογραφικό»

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε απαραίτητη τη χάραξη ξεχωριστής πολιτική για την ενίσχυση του δημογραφικού, σημειώνοντας ότι «δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να επιδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2000 – 3000 ευρώ τα παιδιά. Ούτε λύση είναι οι μετανάστες που δεν ενσωματώνονται και δημιουργούν και συνθήκες ανασφάλειες», σημείωσε.

«Ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Δικαιοσύνη, εκφράζοντας τη θέση ότι «ήρθε η ώρα να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από την εκτελεστική εξουσία». «Κι εγώ δικαιούμαι προσωπικά να μιλάω για τη Δικαιοσύνη, μετά τα όσα τράβηξα, μαζί με άλλους συναδέλφους, με την άθλια σκευωρία Νοβάρτις. Και υπομένω ακόμα, καθώς πέντε χρόνια τώρα, επί της δικής μας κυβερνήσεως δηλαδή, δεν μου επιτρέπεται να μάθω ποιοι ήταν επιτέλους οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες. Αλλά, το ξαναλέω: θα τους πάω μέχρι τέλους! Και θα αποκαλυφθούν», δήλωσε σε έντονο ύφος.

«Αποκαρδιωτική εικόνα στα εθνικά θέματα»

Εξαιρετικά υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα.

«Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε τη μία προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν», τόνισε.

«Για τον διάλογο με τον Πειρατή; Για το ότι ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια, φέτος, από την τραγωδία της Κύπρου. Πάλι καλά που είδαμε και την Famagusta στην τηλεόραση… Για το λάθος ψήφισμα με το Κόσοβο; Για το ”λόμπυ των κατευναστών”. Για την ανακήρυξη ΑΟΖ και θαλάσσιων πάρκων. Για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Για το χωρίς καμία λογική ”Σύμφωνο περί Φιλίας” με την Τουρκία. Και τι είδαμε μετά το Σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για την «γαλάζια πατρίδα» τους, δηλαδή ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται «καλό παιδί» στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές, του Μπαχτσελί και του Φιντάν, μέχρι και για την Κρήτη. Και ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που από τη μια, υποτίθεται, ότι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κι από την άλλη μας απειλούν μαζί με τη Χαμάς!», δήλωσε.

«Όταν εγώ μίλησα, δημόσια και πολύ πριν τις εκλογές, για τον Φρέντυ Μπελέρη και για τον απαράδεκτο Ράμα, υπήρξε σιωπή. Όμως στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του. Και του δώσαμε ακόμα και το Ζάππειο για να παρουσιάσει σε υψηλούς προσκεκλημένους τους πίνακες και τα γλυπτά του. Πότε; Όταν ο Μπελέρης, με κατηγορίες στημένες, ήταν φυλακισμένος. Και παραμένει φυλακισμένος σήμερα, εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας», δήλωσε ο Α. Σαμαράς, ενώ εξαπέλυσε βέλη και για το Σκοπιανό, με φόντο και τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, να μην αποκαλεί τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία.

«Μόλις προχθές, η Σκοπιανή πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα: συναντήθηκε, είπε, με εκπροσώπους των ”Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου” και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον ”διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου”. Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους;», διερωτήθηκε.

«Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι για την κριτική που του ασκείται για τις θέσεις του για τη Θράκη:

«Μερικοί τολμούν και με λένε ”ακραίο”. Ρωτάω: ήμουν ακραίος όταν ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ζολώτα, το 1989, απέλασα τον Τούρκο Πρόξενο στη Θράκη, με τη σύμφωνη γνώμη των τριών τότε πολιτικών αρχηγών, Μητσοτάκη, Παπανδρέου και Φλωράκη; Αυτή είναι η ακρότητα ή το γεγονός ότι σήμερα το Προξενείο και οι ψευτομουφτήδες αλωνίζουν ανενόχλητοι, προπαγανδίζουν και συμμετέχουν στις εκλογές προκλητικά με ”τουρκικό κόμμα”, το οποίο μάλιστα έχει και …ψευτο-Μακεδόνισσα υποψήφια;

Κι αντί να προβληματιστούν, κι από εμένα και από τον Κώστα Καραμανλή, λοιδορούσαν τις θέσεις μας. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο οι σύγχρονοι …”Κίσινγκερ”, να ειρωνευτούν την σταθερή, πολυδιάστατη, εξωτερική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, ως ”πολιτική ακινησίας” και να αντιτάξουν την δική τους δήθεν ”κινητικότητα”. ”Απ’ ότι καταλαβαίνω , λυπάμαι που θα το πω, αλλά: Παραμένουμε ”πετρωμένοι” στην …”άψογο στάση” , σε όλα τα εθνικά μέτωπα… Δηλαδή, μένουμε σταθερά ”κομιλφό”, μήπως και μας ”κακολογήσουν”…!», πρόσθεσε.

«Να αλλάξει εξωτερική πολιτική ο Πρωθυπουργός»

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της Παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως τη …”Φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια!», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Επίθεση και από τον Κ. Καραμανλή

Λάβρος κατά της σημερινής εικόνας που παρουσιάζει η Ευρώπη εμφανίστηκε και ο Κώστας Καραμανλής

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση… Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», δήλωσε αρχικά ο πρώην Πρωθυπουργός, καταλογίζοντας παράλληλα στην Ευρώπη, ότι υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντί να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης «στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ».

Οι θέσεις Καραμανλή για τα εθνικά θέματα

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, μίλησε για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες». «Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί!», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

«Αναπόφευκτη η ρήξη όταν…»

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής άφησε αιχμές σε σχέση με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για το «τις πταίει» για το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

«Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι διαφωνούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν οι πολλοί, αν επιμένει κόντρα σε όλες τις ενδείξεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι έπρεπε να το επικοινωνήσεις καλύτερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο και εσύ άδικο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν ούτε αυτό το καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

«Ώρα συναγερμού για την αποχή»

«Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στη δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους. Και μάλιστα όχι προς ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αποχή ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή” τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Η θέση για ελεγχόμενες ροές μεταναστών

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους».

Ο Κώστας Καραμανλής για τον νόμο για τον γάμο ομοφύλων

Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορές και σε θέματα ταυτοτικού χαρακτήρα. «Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια», τόνισε.

«Αδιανόητο το συνυποσχετικό με Τουρκία για Χάγη»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας ξεκάθαρα κατά της σύναψης συνυποσχετικού με την Τουρκία.

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», δήλωσε με έμφαση και σε έντονο ύφος ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Ηγεμονισμός της Τουρκίας»

«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. «Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική, αλλά και χώρες των Βαλκανίων», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, επέλεξε να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ το παρών έδωσαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως και η Πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου.

φωτογραφίες: Eurokinissi

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version