Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Από “στρατάρχης”… Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος – Όλο το παρασκήνιο της επιλογής του για Επίτροπος στην Κομισιόν – Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ

– Στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συζητηθεί ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
– Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να γίνει Επίτροπος Μετανάστευσης ή Εσωτερικών Υποθέσεων
– Ποια ονόματα “παίζουν” για να τον διαδεχτούν

“Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Με αυτή την ανακοίνωση 43 λέξεων, η κυβέρνηση έδωσε τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής, στο θρίλερ με το ποιος θα είναι ο νέος Επίτροπος που θα προτείνει η Ελλάδα στην Κομισιόν, στη θέση της Μαρίας Δαμανάκη η θητεία της οποίας έληξε.

Ο εκλεκτός είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένα από τα ονόματα που είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και το οποίο φέρεται να έχει και τις ευλογίες του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό του παρθενικού του ταξιδιού με τη νέα του ιδιότητα. Ο Γιούνκερ θα βρεθεί στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντήσει και τον κ. Αβραμόπουλο.

Κατά την παρουσία του προέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα θα συζητηθεί και το ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Έλληνας Επίτροπος. Η ελληνική πλευρά θέλει και πιέζει να ανατεθεί στον κ. Αβραμόπουλο στο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης ή το χαρτοφυλάκιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις όπου περιλαμβάνονται τα κοινοτικά κονδύλια και το θέμα της ανεργίας.

Το παρασκήνιο

Πολλά ονόματα είχαν ακουστεί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου, με πρώτο αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη. “Έπαιζαν” επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας που χαίρει της εκτίμησης τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου και η απερχόμενη Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε… εκτός κούρσας όταν το Σάββατο έβαλε ένα σύντομο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο της ανακοίνωσε ότι δεν θα την προτείνει για Επίτροπο στην Κομισιόν.

” – Ντόρα, δυστυχώς το εγχείρημα δεν βγαίνει
– Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι” φέρεται να είναι ο συντομότατος διάλογος τους, σύμφωνα με Το Βήμα.
Αμέσως μετά την επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό η κα Μπακογιάννη δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα και, όπως ανέφερε η ίδια, τους απαντούσε: «Κάθε εμπόδιο σε καλό», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ακολούθησε ένα τηλεφώνημα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο υπουργός Άμυνας και ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθούν το πρωί της Κυριακής αλλά τελικά υπήρξε μόνο τηλεφωνική επικοινωνία. Τότε, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Αβραμόπουλο να είναι ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η αντικατάστασή του στο υπουργείο Άμυνας δε θα γίνει άμεσα.

Ήδη όμως έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων του στο υπουργείο Άμυνας. Εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό, Φώφη Γεννηματά, έχουν ακουστεί του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή θα πάρει ο Θανάσης Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν – Οι πιθανοί διάδοχοί του στο υπουργείο Άμυνας

“Άκυρο” Σαμαρά στην Ντόρα – Δεν θα είναι η Επίτροπος στην Κομισιόν

Υπουργός του Γιούνκερ ο Αβραμόπουλος! Το παρασκήνιο και οι πιθανοί διάδοχοι στο ΥΠΕΘΑ

Γιούνκερ: Πρώτη επίσκεψη ως πρόεδρος της Κομισιόν στην Ελλάδα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε