Site icon NewsIT

Από την προανακριτική στη… Συνταγματική Αναθεώρηση! Το νέο μέτωπο σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης

08.11.2019 | 09:11
Από την προανακριτική στη… Συνταγματική Αναθεώρηση! Το νέο μέτωπο σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης

Σε νέο μέτωπο σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή, τελευταία, συνεδρίαση της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση – όπου θα διεξαχθεί και η τελική ψηφοφορία - με αφορμή το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του καταγγέλλει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμπεριλάβει στο υπό αναθεώρηση άρθρο την ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών αφού δεν τελέστηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων του αλλά επ’ ευκαιρία αυτών.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διατυπώσει αυτή την ερμηνευτική διάταξη με τη λογική ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού

Click4more: “Κάνατε τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ”! Καυτοί” διάλογοι στην Προανακριτική της Novartis μετά το… αντάρτικο

Σε χθεσινή συνέντευξη του στο Star Κεντρικής Ελλάδος, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως την ενέργεια αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την παραγραφή των αδικημάτων για την υπόθεση της Novartis.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως η προηγούμενη πλειοψηφία της Βουλής, επί ΣΥΡΙΖΑ έφερε “ερμηνευτική δήλωση“, προσθέτοντας ότι “η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση. Γιατί το κάνουν αυτό, είναι το ερώτημα“, είπε.

Υπογράμμισε τον κίνδυνο πως “αν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων“.

Με αυτή τους της κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής. Διότι θα ισχυριστούν ότι εφόσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ’ ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Click4more: Τσίπρας… για όλα: “Μεθοδεύουν παραγραφή στη Novartis”!

Μας δίνεται μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα ισχύ του άρθρου αυτού σε ζητήματα τα οποία, κατά την άποψή μου, εγείρουν δικαιολογημένα την οργή των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα” ανάφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν μάλιστα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε πει ότι θα αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να σταματήσει να αποτελεί πλυντήριο κάθε λογής σκανδάλων. Για αυτό είχε φροντίσει να θέσει σε ψηφοφορία μία ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86, ότι η δωροδοκία υπουργών δεν συμβαίνει κατά την τέλεση των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού, αλλά μόνο επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Δεν είναι στα καθήκοντά του με λίγα λόγια να παίρνει μίζες, αλλά εάν πάρει το κάνει με ευκαιρία τα καθήκοντά του. Η διάταξη αυτή, η οποία προβλέπει ότι η δωροδοκία δεν εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα δεν παραγράφεται σύντομα, πήρε 179 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, γιατί η ΝΔ φρόντισε κάποιοι βουλευτές της να μην την ψηφίσουν για να μην πάρει 180 και χρειάζεται στη δεύτερη ψηφοφορία μόλις 150“.

Για την εξαίρεση των βουλευτών Πολάκη και Τζανακόπουλου από τις εργασίες της προανακριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι: “Εδώ έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ποτέ στα χρονικά δεν έχει αποφασίσει η επιτροπή που συστήνεται από τη Βουλή ποιους θα έχει η μειοψηφία στη σύνθεσή της“. Επιπλέον έκανε λόγο για μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αποφύγουν “τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν αν ήταν μέσα στον κ. Φρουζή“.

Επεσήμανε ακόμα και μια δεύτερη πτυχή, τονίζοντας πως “θέλουν να στήσουν αυτή τη φαρσοκωμωδία της σκευωρίας καλώντας αυτούς τους δύο υπουργούς να καταθέσουν ως μάρτυρες“.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιου προσωπικά από εδώ και πέρα, σημείωσε: “Οι Τζανακόπουλος και Πολάκης μαζί με τους υπόλοιπους 5 αποτελούν την 7άδα που έχω ορίσει να εκπροσωπούν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Προεδρείου της Επιτροπής, άρα της πλειοψηφίας, αλλά κατ’ επέκταση και του Προέδρου της Βουλής να εφαρμοστεί η νομιμότητα“. Ακόμα, ξεκαθάρισε: “Εμείς δεν θα προχωρήσουμε βεβαίως σε εξαλλοσύνες, εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού; θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα“.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version