- Βουλευτές έφτασαν να φωνάζουν βοήθεια - Μεϊμαράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Χρησιμοποιήσατε την Βουλή με σκοπιμότητα - Γεωργιάδης: Αν δεν σας αρέσει το πολίτευμα να φύγετε! - Πέρασε η τροπολογία για τα φάρμακα - Κατά ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Η επεισοδιακή στην κυριολεξία ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα επισκίασε και την σοβαρότητα αυτής καθεαυτής της τροπολογίας και εξελίχθηκε σε ένα σόου δημιουργίας εντυπώσεων με ατέρμονες παρεμβάσεις, με βουλευτές να φωνάζουν σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας και με μια εικόνα που δεν ταιράζει σε κοινοβούλιο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου με το γνωστό εκρηκτικό της ύφος δεν σταματούσε να φωνάζει. Φώναζε διαρκώς με αποτέλεσμα για να αντιμετωπίσουν την συνάδελφό τους, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φώναζαν ειρωνικά από τα πίσω έδρανα: “βοήθεια, βοήθεια!”
Οι φωνές ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν “όχι στην τροπολογία”.
Η τροπολογία τελικα ψηφίστηκε με 164 ψήφους υπερ, 74 κατά και 10 παρών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επέμενε να ψηφίζει ΝΑΙ σε 4 άρθρα και όχι στο 5ο κάτι το οποίο δεν γινόταν δεκτό από το Προεδρείο και έτσι η ψήφος τους καταλογιζόταν ως ΟΧΙ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Τραγάκης απευθυνόμενος στον Γιώργο Πάντζα του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: “Ηρεμήστε, θα πάθετε κανένα εγκεφαλικό”.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.
Την ώρα της ψηφοφορίας, ζήτησε τον λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και έκανε λόγο για παράνομη και απολύτως αντικανονική και αντισυνταγματική διαδικασία. “Περιλαμβάνονται 5 διαφορετικά άρθρα στα οποία δεν καταγράψατε τις 5 διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Δεν θα γίνει δεκτή η φαλκίδευση της ψήφου μας”, είπε χαρακτηριστικά.
Στα πηγαδάκια κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να θολώσει τα νερά αφού η υπόθεση με το φάρμακο εκτιμούσαν ότι γύρισε μπούμερανγκ.
Καταδίκασε απερίφραστα ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης την ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θεωρεί νόμιμη την ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα φάρμακα.
Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο κ.Μεϊμαράκης ανέβηκε στο Προεδρείο προκειμένου να επισημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και τα πέντε άρθρα της τροπολογίας ψηφίστηκαν από 164 βουλευτές και συνεπώς το τι ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – αν ψήφισαν μόνο τα τέσσερα άρθρα και καταψήφισαν το πέμπτο ή αν τα καταψήφιζαν όλα – δεν θα μπορούσε να καταστήσει παράνομη και αντισυνταγματική τη διεξαχθείσα ψηφοφορία».
«Χρησιμοποιήσατε τη Βουλή με σκοπιμότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις φραστικές επιθέσεις, την ώρα της ψηφοφορίας, προερχόμενες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, επιθέσεις που είχαν κάποιες στιγμές στόχο και τον ίδιο, με αναφορές του τύπου «μην φεύγεις πρόεδρε από την αίθουσα θα τα ακούσεις και εσύ μετά. Σου τα έχουμε μαζεμένα».
«Σας είπα ότι είμαι εδώ. Δεν έφυγα. Είμαι εδώ και περιμένω υπομονετικά να σας απαντήσω ότι η ψηφοφορία ήταν απολύτως νόμιμη και συνταγματική. Είναι δικαίωμα σας να πείτε ό,τι θέλετε. Όμως, από τη στιγμή που 164 συνάδελφοι δηλώνουν και ψηφίζουν ναι στην τροπολογία και στα πέντε άρθρα, η ψηφοφορία είναι νόμιμη, είναι συνταγματική, δεν είναι αυθαίρετη και γι΄ αυτό εγκρίνεται», επέμεινε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έγινε μια πολιτική διαμάχη έντονη. Δεν θέλω να πω αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα αυτό έκανε μπροστά ή πίσω. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας την προηγούμενη Πέμπτη, είχε δεχθεί να γίνει η ψηφοφορία και επί των πέντε άρθρων. Μεσολάβησε η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας του ΠΑΣΟΚ και το ζήτημα των άρθρων το έθεσε χθες Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Αντί να έρθετε και να πείτε μπράβο σας κύριε υπουργέ που δεν χαρίζετε εκατομμύρια στους βιομηχάνους, έρχεται ο κ. Λαφαζάνης και λέει ζήτω το εθνικό αστικό κεφάλαιο», σχολίασε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
«Ποτέ δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε την τροπολογία. Στο θέμα του φαρμάκου διατελείτε σε κάποια σύγχυση», πρόσθεσε.
Για την πρόταση της Κουμουνδούρου να αναβληθεί η ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας εξήγησε:
«Αν ακολουθούσαμε αυτή τη διαδικασία που μας προτείνατε, δηλαδή, να αναβάλλουμε την ψήφιση σήμερα, να συζητήσουμε με τους φορείς, να κατατεθεί ξανά ως νομοσχέδιο, να πάμε σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή και μετά ολομέλεια, τότε η τιμολόγηση θα γινόταν καλό Μάρτιο, που σημαίνει ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 τις αυξημένες τιμές, ποιος θα τις πλήρωνε; Ο Τσίπρας; Και γι΄ αυτό πήρα τηλέφωνο στο γραφείο του και είπα ότι θέλω να έρθω να του εξηγήσω ότι αυτό που ζητάει δεν γίνεται διότι πάλι θα χαριστούν χρήματα στους βιομηχάνους».
Αλλά και για την αμφισβήτηση της νομιμότητας της διαδικασίας, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν ότι έχουν δώσει όρκο στο Σύνταγμα. «Αν αμφισβητείτε την αστική κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία φύγετε από αυτή την αίθουσα. Για να είστε καθισμένος εκεί, έχετε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και δεν σας επιτρέπει η κυβέρνηση να αμφισβητείτε ούτε τη νομιμότητα αυτού του κοινοβουλίου, ούτε τη νομιμότητα του αστικού κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Αν δεν σας αρέσει η Δημοκρατία πηγαίνετε έξω», είπε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον Π. Λαφαζάνη.
Η επιμονή του Π. Λαφαζάνη στην αμφισβήτηση της ψηφοφορίας, προκάλεσε νέο γύρο έντονης συζήτησης στη Βουλή.
«Όλες οι παρεμβάσεις μας ήταν ψύχραιμες. Προασπίζουμε τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και νομίζουμε ότι δεν υπερβάλλουμε. Δεν είπαμε κάτι προσβλητικό. Διαμαρτυρία έντονη ασκήσαμε, γιατί αυτά που έγιναν δημιουργούν προηγούμενο επικίνδυνο για τη Βουλή και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Π. Λαφαζάνης επικαλέστηκε συνάντηση που είχε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κατά την οποία του είχε εκφράσει την αντίθεση του κόμματος του γιατί περιελήφθησαν 5 άρθρα στην ίδια τροπολογία (σ.σ. με τα τέσσερα άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και καταψηφίζει το άρθρο για τις τιμές των φαρμάκων).
«Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξαν ακρότητες που πρέπει να μας ανησυχήσουν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας ότι κάποιοι βουλευτές ενήργησαν σήμερα «σαν να κάνουν μεροκάματο για τη Χρυσή Αυγή».
«Ό,τι και να κάνει, όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε όχι στο άρθρο για τις μειώσεις στα φάρμακα», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος μιλώντας για «μια παράσταση, κακή προσφορά στη Δημοκρατία, για να σκεπαστεί η αρνητική ψήφος».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να παρατηρήσει ότι «164 βουλευτές σήμερα ψήφισαν ναι στην τροπολογία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή είπαν το ίδιο πράγμα, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία».
«Μια εβδομάδα τώρα περιμένουμε να μάθουμε γιατί δεν επιθυμείτε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Σήμερα προσπαθήσατε να θολώσετε τα νερά», είπε η κ. Βούλτεψη, η οποία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αρχικά επέδειξε παρελκυστική τακτική που σήμερα έγινε αξιοθρήνητη. «Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είστε. Κατηγορήσατε τα γενόσημα και τον ΕΟΦ. Δημιουργήσατε ανησυχία στον κόσμο. Να μας πείτε με ποιους είστε. Γιατί δεν θέλετε να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων», ρώτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς εξέφρασε τη διαφωνία του για τη διαδικασία, καθώς, όπως είπε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήθελαν να ψηφίσουν «παρών» επί της τροπολογίας, αλλά είχαν διαφορετική άποψη για κάποια από τα άρθρα, ενώ έκανε λόγο για οριακές συμπεριφορές.
Για προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σημειώνοντας, πάντως, ότι αυτά τα φαινόμενα θα είχαν αποτραπεί αν γινόταν εφαρμογή του Κανονισμού ως προς την κατάθεση τροπολογιών.
Ζήτησε δε «του λοιπού να μην επιτρέπονται τροπολογίες, αν δεν τροποποιούν διάταξη νομοσχεδίου στο οποίο κατατίθενται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: