Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Από το 2014 το ειδικό τέλος ταφής για τα απόβλητα – Τι θα ισχύσει

Από το 2014 το ειδικό τέλος ταφής για τα απόβλητα – Τι θα ισχύσει

Διευκρινήσεις για το ειδικό τέλος ταφής για τα απόβλητα έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης, με έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή. Ο υπουργός ΠΕΚΑ τονίζει ότι οι αρμόδιοι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη διαφανή και δίκαιη τιμολογιακή πολιτική, άμεσα συναρτούμενη με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν για τις δράσεις διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζει η Αυτοδιοίκηση.

Ερώτηση για το κόστος διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων είχαν απευθύνει στον υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Γιάννη Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ρίχνει νέα υπέρογκα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου του 2014, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Όπως αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Μανιάτης, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες εισαγάγει ένα ειδικό τέλος επί των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Το τέλος ταφής χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των κρατών- μελών της ΕΕ, καθώς και από τη Νορβηγία και την Ελβετία και αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εκτροπή των αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η πλειοψηφία των χωρών έχουν ένα επίπεδο τέλους για τους πιο κοινούς τύπους αποβλήτων, της τάξης των 30 ευρώ ανά τόνο ή μεγαλύτερο, ενώ πολλές χώρες έχουν ήδη αυξήσει το τέλος, ώστε να είναι ήδη ή να πρόκειται σύντομα να είναι μεταξύ 50 ευρώ και 70 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, για όσα πρόκειται να ισχύσουν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι το ειδικό τέλος ταφής έχει προβλεφθεί με το άρθρο 43 του Ν. 4042/2012 που ενσωματώνει την Οδηγία 2008/98/ΕΚ και ορίζει ότι οι οργανισμοί ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) δημοτικά απόβλητα (βιοαποικοδομήσιμα και σύμμεικτα) και απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας, επιβαρύνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014, με ειδικό τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που διατίθεται, το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, τα έσοδα από το ειδικό τέλος ταφής των αποβλήτων κατατίθενται στο «Πράσινο Ταμείο» και διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων.

Η τιμολογιακή πολιτική

«Το ειδικό τέλος ταφής δεν στοχεύει στην επιβάρυνση των πολιτών, αντιθέτως αποσκοπεί να ενεργοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το γρηγορότερο πρωτοβουλίες για την επεξεργασία αποβλήτων, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για διάθεσή τους σε χώρους ταφής» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος.
 
Ως προς την τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «οι αρμόδιοι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη, διαφανή και δίκαιη τιμολογιακή πολιτική, άμεσα συναρτούμενη με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, μέσω του συνόλου των δράσεων και προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζουν, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων συλλογής, διαλογής, ανακύκλωσης και των εγκαταστάσεων που υλοποιούνται με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

«Σε κάθε περίπτωση, η επιζητούμενη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, με συμπληρωματικότητα των δράσεων για την αειφορική διαχείριση των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, οδηγεί και στην αναγκαιότητα επανεξέτασης του τρόπου καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής» δεν παραλείπει να επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων

Στ.Καλαφάτης: Ολοκληρώνεται το 2013 το εθνικό σχέδιο αποβλήτων

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ΧΥΤΑ Κιάτου

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε