Πολιτική

Από το ψυγείο έβγαλε το BBC το άρθρο για την «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα»

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την σκοπιμότητα του περίφημου άρθρου του BBC για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην χώρα μας, με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας», αλλά και πολλές οι αντιδράσεις γι' αυτό. Κορυφώθηκαν με την επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στη Βρετανία, Δημήτρη Καραμήτσου Τζιρά, στο BBC.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδη να μιλά με την Ελληνίδα δημοσιογράφο Μαρία Μαργαρώνη που έγραψε το άρθρο στο BBC. Όπως αποκαλύπτεται το άρθρο γράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι και κρατήθηκε τόσο καιρό στο… ψυγείο. Η ίδια η δημοσιογράφος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί τόσα πολλά μηνύματα. Δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις. Η συγκεκριμένη άποψη έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο σε βρετανικά αλλά και σε άλλα ΜΜΕ». Πρόσθεσε ότι αφού συνεννοηθεί με τον αρχισυντάκτη της έως το τέλος της εβδομάδας θα απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Τι αναφέρει η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο BBC

Ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις σε βάρος της Ελλάδας ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών, περιέχει το άρθρο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το BBC, με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας» επισημαίνει ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δημήτρης Καραμήτσος Τζιράς, σε επιστολή του προς το βρετανικό δίκτυο. Πρόκειται για «μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό», αναφέρει ο Έλληνας πρέσβης στην επιστολή του.

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι «στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί».

Σχετικά με την διατύπωση του άρθρου ότι «επικυρώνοντας την συμφωνία με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», ο πρέσβης διευκρινίζει στην επιστολή ότι «ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

[read4more]

«Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό, επισημαίνει ο κ. Καραμήτσος Τζιράς.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται σε εθνότητα αλλά σε ιθαγένεια δηλαδή στο νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη. «Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο και η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ‘σιωπηρή αναγνώριση’ οιασδήποτε μειονότητας στην χώρα μας, όπως ισχυρίζεται εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα ο συντάκτης του άρθρου. Αντίθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση», εξηγεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης γράφει στην επιστολή του ότι οι διάφοροι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα του BBC φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ο Έλληνας πρέσβης ζητά από το BBC να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη επιστολή προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και να λάβει υπόψη του τα γεγονότα αυτά σε μελλοντικά σχετικά δημοσιεύματα.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας» το μήνυμα της Ρομπέρτα Μέτσολα για την απώλεια του Κώστα Σημίτη
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας βαθιά ευρωπαϊστής και οραματιστής πολιτικός, του οποίου η παρακαταθήκη έχει ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»
Ρομπέρτα Μέτσολα για Κώστα Σημίτη: Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας
«Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και να μειώσει τη γραφειοκρατία» - Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ για τον Κώστα Σημίτη
«Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σύμβολο μίας μεταρρυθμιστικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς» γράφει η γαλλική Liberation
Κώστας Σημίτης: «Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και να μειώσει τη γραφειοκρατία» – Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ
Ίμια και Οτσαλάν οι πιο σκληρές δοκιμασίες των κυβερνήσεων Σημίτη - Ο παραλίγο πόλεμος και το θρίλερ με τον Κούρδο ηγέτη
Οι δύο πρωθυπουργικές θητείες Σημίτη υπήρξαν, σε κάθε περίπτωση, πολυτάραχες - Αντιμετώπισαν με επιτυχία μία σειρά από προκλήσεις, αλλά δεν απέφυγαν και λάθη που οι επόμενες κυβερνήσεις βρήκαν μπροστά τους
Κώστας Σημίτης: Η κρίση στα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν – Ο παραλίγο ελληνοτουρκικός πόλεμος και το θρίλερ με τον Κούρδο ηγέτη