Να τεκμηριώσει την καταγγελία για υποκλοπή της σφραγίδας του ΟΟΣΑ στη δέσμη προτάσεων της γνωστής «εργαλειοθήκης» ζητά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς και να καταργηθεί το μέτρο της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, που εφαρμόσθηκε βάσει της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ».
Με ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, ο παραιτηθείς λόγω της διαφωνίας του στο ζήτημα του γάλακτος από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνει τα εξής:
«Κατάπληξη και εύλογα ερωτηματικά προκάλεσε η σοβαρότατη καταγγελία στην οποία προβήκατε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας ενώπιον της βουλής στις 18 Μαρτίου 2015, σχετικά με την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Αναφέρατε συγκεκριμένα ότι, μετά από συζητήσεις που είχατε στο Παρίσι, έδρα του ΟΟΣΑ, με υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, διευκρινίστηκε ότι «η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ, αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τόπο μας. Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».
Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, η σοβαρότητα μιας τέτοιας καταγγελίας από τα πλέον επίσημα χείλη, του ιδίου του πρωθυπουργού, επιβάλλεται να μην παραμείνει αιωρούμενη, χωρίς να δοθούν οι απαιτούμενες πειστικές και ενδελεχείς εξηγήσεις. Ήδη, το πολιτικό κλίμα είναι αρκούντος «τοξικό», εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για τη χώρα, που απαιτείται σύμπνοια, συναίνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οι προσωπικές αναφορές και κατηγορίες εναντίον πολιτικών που κατείχαν θέσεις ευθύνης κατά το παρελθόν, δημιουργούν μείζον ζήτημα, εφόσον αυτές δεν συνοδεύονται από αποδειχτικά στοιχεία. Πολλώ δε μάλλον, όταν, σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε, υπήρξε όχι μόνον παραπλάνηση ενός αναγνωρισμένου διεθνούς οργανισμού, αλλά και το πρωτοφανές, η αυθαίρετη χρήση της σφραγίδας του προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.
Όπως είναι γνωστό, η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», άμα τη εμφανίσει της, αποτέλεσε πεδίο έντονων αντιθέσεων, όχι μόνον μεταξύ της τότε συγκυβέρνησης με την αντιπολίτευση αλλά και μεταξύ βουλευτών της συγκυβέρνησης και μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου. Ζητήματα που άπτονταν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο πώλησης του άρτου, στη δυνατότητα πρόσμειξης του ελαιολάδου και στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ταλάνισαν την κυβέρνηση επί μακρόν.
Ιδιαίτερα, η επιμονή στην επιμήκυνση της διάρκειάς του γάλακτος προκάλεσε σφοδρότατη ενδοκυβερνητική σύγκρουση. Όπως επισημάναμε τότε, και εγώ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα προτεινόμενα μέτρα θα απέβαιναν καταστροφικά για την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς θα επέτρεπαν μαζικές εισαγωγές γάλακτος από χώρες της Δ. Ευρώπης ή των Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές δεν θα έβλεπαν μείωση στις τιμές στο ράφι.
Επέμενα τότε, μετ’ επιτάσεως, ότι τις προτάσεις του ΟΟΣΑ επιβάλλεται να μην τις δεχθούμε ως «πλάκες του Μωυσέως» αλλά να κάνουμε χρήση μόνον όσων από αυτές είναι προς όφελος των αναγκών της οικονομίας μας. Λόγω της αντίθεσής μου στο προτεινόμενο μέτρο και επιδιώκοντας να αποτρέψω τα χειρότερα αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Το διάστημα που διανύσαμε από την εφαρμογή του μέτρου –η επιμήκυνση περιορίστηκε στις 2 ημέρες αντί των 6 που προτεινόταν αρχικά- απέδειξε το δίκαιο των αιτιάσεων, όσων είχαμε αντιταχθεί στις σχετικές προτάσεις της «εργαλειοθήκης». Γεγονός που επιβάλλει την κατάργηση της συγκεκριμένης “μεταρρύθμισης”».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει πέντε ερωτήματα στον πρωθυπουργό:
Πότε σκοπεύετε να φέρετε ενώπιον της Βουλής τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν το βάσιμο της βαρύτατης καταγγελίας σας για υποκλοπή της σφραγίδας του ΟΟΣΑ στην δέσμη προτάσεων της γνωστής «εργαλειοθήκης»;
Ποια τα οικονομικά συμφέροντα που καταγγέλλετε ότι βρίσκονται πίσω από την «πλαστογραφία» της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ; Ο Πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία συμμερίζεται τις καταγγελίες σας;
Σε περίπτωση που η καταγγελία σας δεν στοιχειοθετείται, πώς και πότε σκοπεύετε να επανορθώσετε;
Η κυβέρνησή σας προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, το οποίο εφαρμόσθηκε βάσει της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» και, αν ναι, πότε;