«Δεν έχουμε αποφασίσει να διώξουμε το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά δεν το χρειαζόμαστε κιόλας. Από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να μην πιέζει τους δανειστές για μείωση των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και ρύθμιση του χρέους, αλλά εμάς να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, τότε όχι μόνο δεν μας είναι χρήσιμο, αλλά αντιθέτως δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αν θέλει φύγει, ας πάει στο καλό».
Με τη φράση αυτή υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που συμμετέχει στη χάραξη της κυβερνητικής γραμμής, παρουσίασε τη θέση και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ, καθώς και την αντιμετώπισή του στο επόμενο χρονικό διάστημα. Που σημαίνει, πως αν το ΔΝΤ συνεχίσει την ίδια τακτική και την απαίτηση για μέτρα, η κυβέρνηση θα εξαπολύει επιθέσεις κατά ριπάς (έχει τη στήριξη τουλάχιστον της Κομισιόν και του EMS) με στόχο να ακυρώσει τη λήψη μέτρων από τώρα για το 2019 και το 2020.
Επιπλέον, αποκάλυψε ουσιαστικά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΔΝΤ, που έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου, πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, να χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός ως “ανόητο”, χωρίς βέβαια να τον κατονομάζει, τον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, τον Πόουλ Τόμσεν.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη ο Δανός τεχνοκράτης είχε υποστηρίξει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με τη γενική διευθύντρια την Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν υπέρ της συμμετοχής.