Σάββατο, 31 Αυγ.
24oC Αθήνα

Αποφασίσθηκε η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη

Αποφασίσθηκε η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη

Την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην δεύτερη παρουσία της προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακρόασή της.

 Το αίτημα της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με το αντικείμενο των συναντήσεών τους και τα όσα ο ένας έχει καταλογίσει στον άλλο για χειρισμούς του, έγινε ομόφωνα δεκτό από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Θέμα, άλλωστε, που είχε τεθεί από βουλευτές – μέλη της Αντιπολίτευσης και είχε μείνει «ανοικτό», από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, όταν αποφασιζόταν εάν θα εξεταστεί το θέμα τυχών παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και σε υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή επίσης κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ αποφάσισε να γίνει δεκτό το αίτημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ που με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε να αποσταλεί αίτημα στον Άρειο Πάγο προκειμένου να αποσταλεί στην Επιτροπή αντίγραφο της πειθαρχικής αγωγής που έχει ασκηθεί κατά της εισαγγελέως εφετών Γεωργία Τσατάνη, παρ’ όλο που η «τύχη» του αιτήματος είναι «μετέωρο» αφού όπως όλοι αναγνώρισαν η διαδικασία αυτή προστατεύεται από μυστικότητα.

Κάτι που οι βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΚ επεσήμαναν λέγοντας πως δεν μπορούμε να ζητάμε έγγραφα ως Επιτροπή που σύμφωνα με το νόμο είναι παράνομη η κοινοποίησή τους. Σε αίτημα «ρελάνς» στην πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, πάντως, προχώρησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε να κατατεθούν και όλες οι συναφείς ασκήσεις πειθαρχικές έρευνες για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και άλλων δικαστικών λειτουργών. «Εάν οι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιστεύουν ότι μπορεί να μας χορηγηθεί αντίγραφο μια πειθαρχικής αγωγής, δεν μπορούν από την άλλη να μην θέλουν να πάρουμε αντίγραφα και από άλλες συναφείς πειθαρχικές έρευνες». Έτσι, κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε η Επιτροπή να αποστείλει τα σχετικά αιτήματα στον Άρειο Πάγο για την αποστολή των σχετικών δικογραφιών.

Ο πρώτος «σύντομος» εκ των πραγμάτων κύκλος ακρόασης της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνης ξεκίνησε με κύκλο ερωτήσεων που της υπέβαλλε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου με εμφανή στόχο να «αποδημήσει» τα όσα καταλογίζει εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να καταλογίζουν ευθέως και δηκτικά στην πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι ξεκινήσατε την «υπεράσπιση του αναπληρωτή υπουργού…» κάτι που και η ίδια σκωπτικά δεν το αρνήθηκε λέγοντας «ναι, εγώ υπερασπίζομαι τον κ. Παπαγγελόπουλο, να δούμε μετά εσείς πως θα υπερασπιστείτε την κυρία Τσατάνη».

Χαρακτηριστικός ήταν πάντως ο «άξονας» των ερωτήσεων που υπέβαλε πολλές φορές στην εισαγγελέα η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το «εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος σας είπε ότι “θέλω να τον βάλω (σ.σ. Βγενόπουλο) στην φυλακή”; »… «η έλλειψη σοβαρότητας, που μας λέτε στους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου, σε ποιο ποινικό αδίκημα υπάγεται;»… «η έλλειψη ευπρέπειας σε δικαστικούς Θεσμούς είναι κατάχρηση και υπέρβασης εξουσίας»… «ξέρετε τι λέει ορίζει το άρθρο 239 του ΠΚ, η παρότρυνση που λέτε ότι σας έκανε να στείλετε την υπόθεση Βγενόπουλου στον εισαγγελέα διαφθοράς συνιστά κανένα από τα αδικήματα του άρθρου άρθρο 239 του Π.Κ;»… «εάν, λοιπόν δεν υπάρχει καμία ποινική πράξη και εάν δεν σας είπε ότι θέλει να βάλει φυλακή έναν αθώο άνθρωπο, τότε τι συζητάμε;…»
Η εισαγγελέας Εφετών από την πλευρά της υποστήριξε πως « δεν υπέβαλα καμία μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης , αλλά έκανα αναφορά ενημέρωσης της προϊστάμενης μου αρχής μας, ήταν μια ιεραρχική ενημέρωση για την προστασία του κύρους και της αυτονομίας της Δικαιοσύνης…» και επέμεινε στις θέσεις και τους χειρισμούς της.

Μετά την διακοπή και την επανέναρξη της συνεδρίασης, πρώτη ερωτήσεις υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη ζητώντας μεταξύ άλλων από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη περισσότερες διευκρινήσεις και στοιχεία… σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι η τέως Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη της είχε πει πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της είχε ζητήσει να της αφαιρέσει την υπόθεση Βγενόπουλου ακόμα και ασκώντας της πειθαρχική δίωξη ώστε η δικογραφία να ανατεθεί στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου η οποία θα σκούσε δίωξη στην Βγενόπουλο.

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είπε πως «σας λέω την αλήθεια… είχα την πληροφορία από την ίδια την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου… Με αμφισβητείτε; σας λέω την αλήθεια….»

Στον πολιτικό αντίποδα, ο πρώτος ερωτών βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης θέλησε να καταδείξει – σε αντίθεση με τις «σκιές» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ περί τυχόν «ζέση» της ίδιας της εισαγγελέως να πάρει την υπόθεση Βγενόπουλου- ότι η δικογραφία έφτασε σε αυτήν από την προϊστάμενη αρχή και μάλιστα σε χρόνο που απουσίαζε με άδεια.

Χαρακτηριστικά η κυρία Γεωργία Τσατάνη είπε πως «εγώ απουσίαζα σε διακοπές. Όταν επέστρεψα βρήκα τον φάκελο με χειρόγραφη ανάθεση στο γραφείο μου. Εμένα μου ανατέθηκε από την προϊστάμενη αρχή δια της νομίμου οδού και δεν είχα δικαίωμα να αρνηθώ».  Η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών για δεύτερη συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε και διακόπηκε για να συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε