Τετάρτη, 18 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Αποκάλυψη Reuters: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να “μπλοκάρουν” την έκθεση του ΔΝΤ

Αποκάλυψη Reuters: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να “μπλοκάρουν” την έκθεση του ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως ένα σπουδαίο διαπραγματευτικό χαρτί την έκθεση του ΔΝΤ για μη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό φαίνεται ότι το περίμεναν οι ευρωπαίοι που, σύμφωνα με το Reuters, θέλησαν να καθυστερήσουν τη δημοσιοποίησή του ώστε να γίνει πρώτα το δημοψήφισμα.

Κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης προσπάθησαν, χωρίς να τα καταφέρουν όπως αποδείχθηκε, να εμποδίσουν τη δημοσιοποιήση της προκαταρκτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τουλάχιστον, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση τη δικαιώνει για τα όσα ζητάει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Το πρακτορείο Reuters επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ.

Το έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει γενναίο “κούρεμα” αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 50 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Το δημοσίευμα γνωστοποιεί και τη διένεξη που υπάρχει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον διεθνή οικονομικό οργανισμό της Ουάσινγκτον. Κατά τις πηγές του πρακτορείου, δεν υπήρξε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή, ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που την ενέκριναν (μεταξύ αυτών ήταν και οι ΗΠΑ που έχουν τον πρώτο λόγο στο ΔΣ του ΔΝΤ).

“Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση”, σημείωσε πηγή του ΔΝΤ. “Δεν ζούμε σε έναν πύργο από ελεφαντόδοντο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται τα πάντα με βάση τις δικές της προτεραιότητες”, πρόσθεσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

“Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης”, πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του Ταμείου Άντζελα Γκαβίρια απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το Ρόιτερς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε