Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Αποκαλύψεις από τον Ιερώνυμο! Με δάκρυα στα μάτια ο Καμμένος του είπε να ρίξει την κυβέρνηση – Πως περιέγραψε το άδειασμα Μαξίμου σε Φίλη

Αποκαλύψεις από τον Ιερώνυμο! Με δάκρυα στα μάτια ο Καμμένος του είπε να ρίξει την κυβέρνηση – Πως περιέγραψε το άδειασμα Μαξίμου σε Φίλη

– Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στη συνέντευξή του πως είναι καλύτερα να αναβληθεί η ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων
– Αναφερόμενος στον Μακαριστό Χριστόδουλο δήλωσε πως νιώθει πικραμένος αλλά εκτιμά το έργο του
– Δήλωσε πως δεν είναι του χαρακτήρα του να καλέσει τον κόσμο από κάποιο μπαλκόνι σε συγκεντρώσεις
– Για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως είχαν γνωριστεί πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας
– Προειδοποίησε την κυβέρνηση πως η Εκκλησία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια σε τέτοιου είδους αποφάσεις αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή Ιστορίες του κ. Παπαχελά από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο λέγοντας πως σέβεται το έργο του παρόλο που ήταν πικραμένος για λόγους ουσιαστικούς σημειώνοντας πως είχε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν είναι του χαρακτήρα του να καλέσει τον κόσμο από το μπαλκόνι σε συγκεντρώσεις, επισημαίνοντας πως “δεν αγαπώ τα αίματα και δεν αρνήθηκα το διάλογο και το λόγο με όλους τους πολιτικούς”.

Στο θέμα της μεγάλης σύγκρουσης που έχει η Εκκλησία με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως είναι ένας προβληματικός άνθρωπος και υπογράμμισε: “Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Επομένως από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς”.

Για τη κρίσιμη βραδιά στο Μαξίμου στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του Νίκου Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός. Όπως είπε, με πρόταση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε αυτή η χρονιά να προχωρήσει όπως οι προηγούμενες και οι δύο επιτροπές που θα συσταθούν της Εκκλησίας και της Πολιτείας να συνεργαστούν και το αποτέλεσμα να γίνει πράξη για τον επόμενο χρόνο.

Τότε, όπως περιγράφει ο κ. Ιερώνυμος ρώτησε τον κ. Φίλη “κύριε υπουργέ έχετε να μας πείτε κάτι δικό σας” για να του απαντήσει ο υπουργός Παιδείας με πανηγυρικό ύφος, όπως το χαρακτήρισε, : “Έχουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό, ακούμε τι λέει ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά υλοποιεί τις αποφάσεις του πρωθυπουργού κι επομένως θα προχωρήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο”.

Όπως είχε φανεί και τότε από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου αρχικά και εν συνεχεία του κ. Φίλη υπήρξε όντως διάσταση απόψεων για το μάθημα των Θρησκευτικών και πως θα προχωρήσει αυτό στα σχολεία.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως ενώ έφυγαν από το Μαξίμου όμορφα και ειρηνικά, τότε ο κ. Φίλης με τις δηλώσεις του τα άλλαξε όλα, αποκαλύπτοντας πως έγινε διαμαρτυρία στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αποκάλυψε μάλιστα πως το γραφείο του πρωθυπουργού στην απάντησή του άδειασε πανηγυρικά τον υπουργό Παιδείας, κ. Φίλη, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησαν: “μην ακούτε, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις”.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είχαν δημοσιευτεί για εκείνη τη βραδινή συνάντηση και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο Αρχιεπίσκοπος το παραδέχθηκε λέγοντας πως σχεδόν μετά δακρύων ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ του είπε: “αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο. -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε”.

Ο Αρχιεπίσκοπος όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν ακραίοι στην Εκκλησία ήταν αρνητικός λέγοντας πως “δεν έχουμε ούτε ακραίους ούτε Ταλιμπάν. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν με έναν άλλο τρόπο πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό και θέλουν μία άλλη αντιμετώπιση”.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε πως είναι ακραίος λέγοντας πως αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει.

Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα του ενδεχόμενου χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως στην Εκκλησία δεν υπάρχει λέξη χωρισμός και πως υπάρχει μία μητρική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και “ποιός θα μας χωρίσει;”. Τόνισε μάλιστα πως εάν το κράτος δεν τους θέλει πχ στις παρελάσεις “με γεια τους με χαρά τους, αλλά από τον λαό ε δεν θα το καταφέρουν”.

Φάνηκε επίσης αντίθετος ο κ. Ιερώνυμος εάν έφευγε η φράση επικρατούσα θρησκεία η ορθοδοξία από το Σύνταγμα και σημείωσε με νόημα: “Όποιος όμως θέλει από το Κράτος, από τους πολίτες, όποιος θέλει, να πάει στο καλό. Δεν μας πειράζει. Τον περιμένουμε να ξαναγυρίσει”.

Επίσης αρνητικός εμφανίστηκε στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, να βαρύνει δηλαδή αποκλειστικά την Εκκλησία και όχι το κράτος. Όπως είπε “εάν μας δώσει το Κράτος όλη την περιουσία, που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, είτε με συμβάσεις, με Νόμους, με ξέρω ‘γω οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες, τις δωρεές που έχουμε κάνει και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις από το 1920 – 1930, εάν μας τα δώσει αυτά τα πράγματα, μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί”.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο θέμα των προσφύγων λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τώρα όμως είμαστε λίγο μακριά”. Όταν ρωτήθηκε γιατί είναι μακριά τόνισε πως “είμαστε λίγο μακριά διότι δεν θέλουμε οι δικοί μας που υποφέρουν, να λένε κάτι που ψιθυρίζουν «κοιτάξτε βοηθάτε εκείνους και δε βοηθάτε εμάς που πεινάμε. Όχι, εμείς βοηθάμε προς κάθε κατεύθυνση, αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική”.

Αρνητικός εμφανίστηκε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα λέγοντας πως θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων λέγοντας πως εάν είναι περαστικοί για ποιό λόγο να αναγερθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε