Site icon NewsIT
06:28 | 20.04.16

Αποκαλύψεις Παπανδρέου χωρίς ίχνος αυτοκριτικής – Είπα στην Μέρκελ “πάρε τα κλειδιά της χώρας”

Αποκαλύψεις Παπανδρέου χωρίς ίχνος αυτοκριτικής – Είπα στην Μέρκελ “πάρε τα κλειδιά της χώρας”
Newsit Newsroom

Έξι σχεδόν χρόνια μετά το Καστελόριζο, ο πρώην πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΙ, στην οποία αποκάλυψε στιγμές της διαπραγμάτευσης το 2010, αλλά χωρίς μία στιγμή να κάνει την αυτοκριτική του για τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε τελικά!

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά του Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως εάν δεν είχε υπάρξει η καταστροφιοκή πολιτική των κυβερνήσεών του, η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την προσφυγή στους μηχανισμούς και τα Μνημόνια.

Τον κατηγόρησε πως ήξερε πολλά πράγματα αλλά δεν τα έλεγε σε κανέναν, ενώ σημείωσε πως κανείς δεν ήξερε την αλήθεια για το έλλειμμα, σημειώνοντας πως ο Κώστας Καραμανλής έκανε στατιστική απάτη, ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσε και ο κ. Προβόπουλος για τον οποίο τόνισε πως ούτε εκείνος έλεγε τότε τα πραγματικά νούμερα.

Για το περιβόητο “λεφτά υπάρχουν” ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως αυτό εσκεμμένα κάποιοι το παρερμήνευσαν γιατί ο ίδιος δεν είχε πει κάτι τέτοιο, αλλά πάντα έλεγε “λεφτά υπάρχουν εάν”, επισημαίνοντας πως αυτό το “εάν” το απέκρυπταν.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου στο Νταβός συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένας πανικός και πως η χώρα την έχει βάψει όσα μέτρα κι αν έπαιρναν. Για την αποκάλυψη ότι στο Νταβός είχε μία μυστική συνάντηση με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν σε μία κουζίνα το παραδέχθηκε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης.

Το μόνο που αποκάλυψε είναι πως μαζί με τον Στρος Καν συμφώνησαν τότε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, επισημαίνοντας πως ακόμα και ο ίδιος ο κ. Στρος Καν δεν θεωρούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά μόνο σε τεχνική βοήθεια.

Προκειμένου να μην μπει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημείωσε πως συναντησε τους πάντες, όπως τον κ. Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Κίνηας, τους Σαουδάραβες, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, προκειμένου να βρει τρόπους χρηματοδότησης, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμμένος να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Αποκάλυψε επίσης πως το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005, με τον συντονιστή κ. Μπάνετζι, ο οποίος σύμφωνα με τον πρωην πρωθυπουργό, είχε προτείνει στην κυβέρνηση Καραμανλή δημοσιονομικά μέτρα και είχε δώσει συμβουλές, έτσι η Ελλάδα να μην φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Αναφορικά με το εάν υπήρχε φόβος ανατροπής του πολιτεύματος εκείνη την εποχή, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως “εδώ υπήρχε αμφισβήτηση και υπήρχε και βία για τα αυτονόητα της Δημοκρατίας”. Ωστόσο, σημείωσε πως τότε δεν θεώρησε πως η χώρα απειλείται από πραξικόπημα, αλλά αποκάλυψε πως υπήρχψαν δυνάμεις παρακρατικές, δυνάμεις αποστράτων ή διάφορες δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν μία κατάσταση έκρυθυμη και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών.

Αποκάλυψε επίσης πως τον Οκτώβριο του 2010 η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί έθεσαν το θέμα να αφαιρεθεί η ψήφος στις χώρες που μπαίνουν σε πρόγραμμα προσαρμογής με μοναδική λογική να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να παραδειγματίσουν τις άλλες χώρες. Όπως δήλωσε τότε απάντησε στην κα Μέρκελ “αν επιμείνετε σε αυτό σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας και τα λεφτά και κάντε καλά”.

Για το τηλεφώνημα που έγινε στις 15 Ιουνίου του 2011 στον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως του είπε πως είναι διατεθειμένος να φτιάξει μία κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και εκείνος διέρρευσε πως ήθελε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές.

Για το βράδυ στις Κάννες ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε υπερβολές πως έβριζε ο κ. Σαρκοζί και πως έκλαιγε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως για την πιθανότητα δημοψηφίσματος είχε ενημερώσει ένα μήνα πριν τους ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα τότε η κα Μέρκελ είχε δείξει κατανοήση, αλλά ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, γιατί όπως είπε, πιθανότατα του χάλασε το πάρτι των G20.

Παραδέχθηκε πως στο ταξίδι της επιστροφής από τις Κάννες υπήρξε η πρώτη ρωγμή στην κυβέρνησή του για το δημοψήφισμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαφωνεί. Όπως σημείωσε είχαν αρχίσει ήδη οι ανταρσίες και εάν προσπαθούσε να περάσει το δημοψήφισμα, τότε αυτό δεν θα περνούσε και θα πήγαινε η χώρα σε εκλογές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version