Σάββατο, 31 Αυγ.
25oC Αθήνα

Αποκαλυπτική η Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ

Αποκαλυπτική η Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ

Προετοιμασμένοι για να εξαπολύσουν «αποκαλυπτικές» βόμβες… εμφανίσθηκαν σήμερα τα κόμματα κατά την έναρξη ακρόασης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η εξέταση του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη εξελίχθηκε σε μαραθώνια ακρόαση.

Οι βουλευτές της ΝΔ «δυναμίτισαν» με την έναρξης της ακρόασης του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη θέτοντας στο στόχαστρο την μετοχική σύνθεση της «Αυγής» αλλά και τις αιτήσεις δανειοδότησης που είχε κάνει προς την τράπεζα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, οι γαλάζιοι βουλευτές Νότης Μηταράκης και Κώστας Τζαβάρας «αποκάλυψαν» ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» από το 2014 εμφανίζεται να μετέχει κατά 2,93% μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (!). Και ρώτησαν τον κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκη εάν γνωρίζει, όπως είναι υποχρεωμένη η τράπεζα, πιο είναι το φυσικό πρόσωπο – και εάν είναι πολιτικός- πίσω από αυτή την εταιρεία! Κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ δήλωσε πως δεν το γνωρίζει και δεν μπορούσε να απαντήσει εξηγώντας πως η τράπεζα όταν εξετάζει μια αίτηση δανείου βλέπει ως μια αυτοτελή εταιρεία το κάθε ΜΜΕ και δεν εξετάζει έναν προς έναν του μετόχους.

Στο δεύτερο στόχαστρο της ΝΔ τέθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης δανείου του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΤΕ. Χαρακτηριστικά σημείωσαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τις δύο σχετικές αιτήσεις – επιστολές του προς την ΕΤΕ ζητούσε ειδική δανειοληπτική μεταχείριση από την Τράπεζα κάτι που δεν είχε κάνει κανένας όπως τόνισαν άλλος πολιτικός αρχηγός- κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Λεωνίδας Φραγιαδάκης.

Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ επεσήμαναν ότι και στην αίτηση δανείου που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προς της ΕΤΕ στις 16.3.2016 αλλά και παλαιότερα υποστηριζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα θα έχει στην ιδιοκτησία του ένα ακίνητο, χωρίς κανένα στοιχείο. Και δεσμευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως εάν ελάμβανε το δάνειο, το ακίνητο αυτό δεν θα το υποθήκευε, ούτε θα το πουλούσε σε κάποιον άλλο πλην της ΕΤΕ ως εγγύηση για το δάνειο. Μόνο που μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και την προηγούμενη φορά που είχαν ισχυρισθεί το ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμφανιστεί να έχει αποκτήσει οποιοδήποτε ακίνητο στην κατοχή του! Συνεπώς, συμπέραναν οι βουλευτές της ΝΔ, ουσιαστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλο που διαρρηγνύει τα ιμάτια του κατά της δανειοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση το ίδιο έπραττε…

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία απάντησε στις «αιχμές» της ΝΔ αντιτείνοντας πως τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα ενήμερα και όχι ληξιπρόθεσμα όπως των άλλων μεγάλων κομμάτων, ενώ για την ύπαρξη offshore εταιρείας στην μετοχική σύνθεση της «Αυγής» υποστήριξε πως το 2014 έγινε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή. Αυτό είπε ξέρουμε όλοι τη σημαίνει υποννόντας πως κατά την δημόσια εγγραφή δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιος από το να αγοράσει μετοχές. Σε ερώτηση του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απάντησε πως τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα και έχουν εγγύηση και εξασφαλίσεις, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις προς την ΕΤΕ ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ είπε για όλα τα δάνειά της- πλην μιας περίπτωσης- στα κόμματα έχει εγγράψει ενέχυρο πρώτης τάξεως. Και αυτό σε κάθε χρηματορροή, η πρώτη τάξεως ενεχυρίαση έχει μεγάλη σημασία. Στην ερώτηση πως οι τράπεζες έδωσαν δάνεια με προβλέψεις βάθου χρόνου της κρατικής χρηματοδότησης που θα λάμβαναν και πώς ήξεραν ότι μετά από τόσα χρόνια ξέρουν ότι το κάθε κόμμα θα διατηρούσε τα ίδια εκλογικά ποσοστά άρα και το ίδιο ποσοστό της χρηματοδότησης είπε πως αυτό έγινε από τις τότε ομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επίσης σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού, εάν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει όνομα και ΑΦΜ εάν η ΕΤΕ κινδυνεύει να χάσει τα δάνεια που έχει δώσει, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έδειξε επιφυλακτικός λέγοντας πως εάν συμβεί αυτό δεν το αποκλείω…

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του έδειξαν να στρέφουν το ενδιαφέρον και τα «πυρά» τους προς τα τραπεζικά δάνεια των ΜΜΕ που όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Φραγκιαδάκης μέχρι το 2011 τα δάνεια μόνο της ΕΤΕ στα ΜΜΕ άγγιξαν σωρευτικά τα 430 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τράπεζα μετά την κρίση (2011) δεν έχει χορηγήσει κανένα άλλο δάνειο προς τον εκδοτικό κλάδο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας πάντως ανέφερε πως από τα τραπεζικά στοιχεία που έρχονται στην Εξεταστική Επιτροπή προκύπτει πως το 88% των δανείων που έχει λάβει ο «Πήγασος» είναι ακάλυπτα, επίσης το 70% των δανείων του ΔΟΛ και το 82% του «STAR». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα είπε πως ο όμιλος ΑΝΤ1 έχει δανειοδότηση από την ΕΤΕ ύψους 48 εκατ. ευρώ που είναι ενήμερη. Διαφωνία σχετικά με το ύψος της δανειοδότησης του ομίλου της Real υπήρξε από τα στοιχεία που παρουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΕ με την βουλευτή να δηλώνει ότι στόχος της δεν ήταν να δείξει την εταιρεία και μπορεί να έχει γίνει λάθος στα στοιχεία που της δόθηκαν, ενώ ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επιφυλάθηκε να διασταυρώσει και εκείνος στα στοχεία που είχε μαζί του και σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερώσει την Επιτροπή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκαν ο καθένας να έχει μελετήσει και να θέτουν ερωτήσεις και να ζητούν απαντήσεις αναλυτικά για μια προς μια τις ονομαστικά της εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν δάνεια από την εν λόγο τράπεζα.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου εάν δοθούν από την ΕΤΕ τραπεζική ενημερότητα σε όσους από μετόχους ΜΜΕ την ζητήσουν για να καταθέσουν αίτηση στον διαγωνισμό αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απάντησε πως οι κανόνες σχετικά με την χορήγηση τραπεζική ενημερότητα είναι συγκεκριμένη. Εάν αποδειχθεί από όσους την ζητήσουν ότι κατέχουν την δυνατότητα να έχουν τραπεζική ενημερότητα θα τους δοθεί. Στην παρατήρηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι ένα κάποιος που έχει ένα ληξιπρόθεσμο δάνειο πάει στην τράπεζα μια ημέρα νωρίτερα και κάνει αναδιάρθρωση του δανείου και το πετύχει, την επομένη μπορεί να λάβει την τραπεζική ενημερότητα. Ο διευθύνον σύμβουλος της ΕΤΕ πάντως διαβεβαίωσε πως η τράπεζά του δεν θα προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων και δεν θα κάνουμε τίποτε που μπορεί να θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε