Site icon NewsIT

Corriere della Sera: Αλέξης Τσίπρας: Ένας ιππότης για την συνταξούλα – “Κόβει τον βήχα” των εκλογών στους υπουργούς και τους βουλευτές του

09.06.2015 | 10:50
Corriere della Sera: Αλέξης Τσίπρας: Ένας ιππότης για την συνταξούλα – “Κόβει τον βήχα” των εκλογών στους υπουργούς και τους βουλευτές του

- Όχι σε πρόωρες εκλογές – Ένα Grexit θα ήταν θάνατος για την Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός σε αποκλειστική συνέντευξη στην Corriere della Sera - «Αν συμπεριφέρονται έτσι στην Ελλάδα, πως θα συμπεριφερθούν στην Ιταλία και την Ισπανία;», αναρωτιέται ο Αλέξης Τσίπρας - Τι περιμένει από την αυριανή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ

Όχι, ο τίτλος δεν είναι αυτός της ιταλικής εφημερίδας. Η Corriere della Sera παρουσιάζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ως τον «ιππότη» μίας νέας ευρωπαϊκής παράταξης, που αντιτίθεται στις αγορές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, μέσω περικοπών και μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και συντάξεων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές είναι οι επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει εφαρμοστεί έως τώρα κατ’ εντολήν των ευρωπαίων. Αυτή η πολιτική σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα πρέπει να αλλάξει ώστε να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα, τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ’ όλους», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, λέει τι περιμένει από αυτήν:

«Νομίζω ότι οι αυριανές συζητήσεις θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Έχουμε υποβάλει πλήρες κείμενο, συμπεριλαμβανομένου του κοινού εδάφους που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στην ομάδα των Βρυξελλών. Θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε το χάσμα σε θέματα όπως η κρατική χρηματοδότηση, προτείνοντας εναλλακτικές προτάσεις όπου οι απαιτήσεις είναι παράλογες και απαράδεκτες. Όλα αυτά, όμως, θα έχουν κάποιο νόημα αν τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να βρούμε σοβαρές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θέλουμε να τελειώσει μια για πάντα αυτή η φρικτή συζήτηση για το Grexit, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Να μην ανακυκλώνουμε το πρόβλημα κάθε έξι μήνες», λέει χαρακτηριστικά.

Για την πτώχευση της Ελλάδας και το επακόλουθο Grexit λέει ότι «θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη» και δεσμεύεται πως δεν θα απογοητεύσει τους Έλληνες αλλά και ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει ούτε επιδιώκει πρόωρες εκλογές.

«Νομίζω ότι είναι προφανές. Θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Εάν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να χειριστεί ένα πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για τις χώρες με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία με το δημόσιο χρέος της δύο δισ. ευρώ; Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει, οι αγορές θα αναζητήσει αμέσως τον επόμενο. Εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Το λέω αυτό για να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Το αντίθετο μάλιστα. Εάν η Ελλάδα πάρει κάτι καλό από αυτές τις διαπραγματεύσεις -για παράδειγμα, μια χαλάρωση της λιτότητας- ο δρόμος θα ανοίξει για όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες, ειδικά εκείνες της Νότιας Ευρώπης, θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση – είναι προς το συμφέρον τους»,
λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version