Πολιτική

Απών ο Αντώνης Σαμαράς από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Από την διαδικασία απείχε ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος υπερψήφισε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού

Με 158 θετικές ψήφους και 139 αρνητικές – απουσία του Αντώνη Σαμαρά – εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής σήμερα (15.12.2024) ο προϋπολογισμός του 2025, μετά την πενθήμερη συζήτηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ανεξάρτητος βουλευτής δεν έδωσε «το παρών» στη Βουλή, ούτε την έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τις αποστάσεις του από την κυβερνητική πολιτική μετά από τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 139 της αντιπολίτευσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς και απείχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος υπερψήφισε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού.

Η ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού ενέχει και μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πράγμα που ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει μετά τα όσα συνέβησαν με την πρόσφατη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Τον προϋπολογισμό στήριξαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, που είχε επίσης διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, και οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού έγινε με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία. Διεξήχθη ταυτοχρόνως με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Προηγήθηκαν οι καθιερωμένες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγγειλε μέτρα για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.

Τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψήφισαν 258 βουλευτές, ενώ τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας ψήφισαν 244, τις δαπάνες για την Υγεία 167 και τις δαπάνες για την Υγεία 166.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις αντιρρήσεις Πολάκη για το φλερτ με τη Νέα Αριστερά
Η άρνησή του να βρεθεί δίπλα στους πρώην συντρόφους του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τα στελέχη της Ομπρέλας ενώ και με τους πιο μετριοπαθείς είχε ανοικτά θέματα
Ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Εξοργισμένος με την Κατερίνα Μπατζελή ο Νίκος Ανδρουλάκης - Αρνείται η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω τις δηλώσεις της
Πιθανή λύση η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για 6 μήνες. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πολιτικό μέλλον της, ανάλογα με το αν θα ανακατασκευάσει τα όσα είπε
Η Κατερίνα Μπατζελή
«Καρφιά» Μαξίμου για Κικίλια και Γεωργιάδη – Οι «δελφινομαχίες» και η δέσμευση για τις αποδοχές συνολικά των ενστόλων
Στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης, είναι «ζωηρές» οι συζητήσεις για τον αν και σε ποιο βαθμό οι τοποθετήσεις Κικίλια και Γεωργιάδη σχετίζονται με την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας
Επέκταση των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας ζητά και ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης με ερώτησή του στη Βουλή
«Η μισθολογική αύξηση πρέπει να επεκταθεί στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν καθημερινά έναν αδιάκοπο αγώνα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ
Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης